UEFA Euro 2008

  • Tesztplatform:  PC
  • Írta:  Darths
Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás
Kétség sem férhetett hozzá, hogy a kanadai labdafejű EA-s fejlesztők az UEFA licencek birtokában az európai nemzetek futballtornájáról is elkészítik a hivatalos játékadaptációt – a kérdés újfent adott: kényszermunkások izzadtság szagú rókabundáját kapjuk, vagy pedig az Euro 2008 tartogat valami maradandót is a pázsit alatt…
A válasz egy szép reggelen ott landolt az asztalomon, méghozzá egy tesztverzió formájában, amihez őszintén szólva már az elejétől félve közelítettem, mivel utálok lehúzni egy játékot, tudván, hogy abban mások munkája áll. A PC-s platformra érkező verziónál részben megint az a sajnálatos eset áll fenn, hogy míg a next-gen konzol tulajdonosok kaján vigyorral irányíthatják gólöröm közben a virtuális játékosokat, addig a PC-s Euro 2008 tulajok búskomoran dünnyöghetnek a billentyűzet felett, egy kispórolt PC-s konverzió előtt.

Fél lábam egy konzol portértElőször is leszögezném, az X360-as verzió egész ütős lett, kellemes és jópofa ötletekkel telitömve, mint például az irányítható gólöröm, fejlesztett és izgalmasabb büntetők, a tetszetős grafika és sárdagasztás – de asztali masinánkra semmi sem valósult meg ezekből. Nem, ezúttal sem a „jobbik” játék portját kapjuk, hanem marad a bevált séma: a „szerény játék szerény gépigénnyel” trendet követi az elektronikus labdarúgás egykoron szebb napokat megélt művészete.Hosszúra nyúlt a mézesmadzagKezdésnek vegyük sorjában a rendelkezésünkre álló játékmódokat. A legalapvetőbb lehetőség, melyben egy választott csapattal, vagy a selejtezőktől, vagy pedig az egyenes kieséstől kezdve, el kell hódítanunk az EB trófeát – semmi extra. Van itt külön a tizenegyes rúgásokra kihegyezett opció, a szokásos többjátékos módozat, mely megegyezik a FIFA 08 játékos-kereső rendszerével, továbbá szerepel a repertoárban egy tisztességes training opció, illetve a FIFA 08-ban debütált Be A Pro módozat „Captain Your Country” néven, melynek keretében akár magadat is megszerkesztheted a részletes editorral és arcszerkesztő felülettel.

Végére hagytam az igazi csemegét, az European Campaignt, ami a játék érdemi tartalma is egyben. Itt különböző régiókra osztott kihívásokat kell teljesíteni, így oldhatsz ki újabb és újabb küldetéseket (fordítsd meg a meccset 30 perc alatt 1-0-ról idegenben, vagy Captain Your Country módban védekezd ki sárga lapok nélkül a második félidőt úgy, hogy lehetőleg az általad irányított védővel szerezz is gólt – és még sorolhatnám az ilyenkor elsüthető lehetőségeket). Ha kellő kihívást teljesítettél, akkor jöhet egy-egy EB selejtező mérkőzés, mígnem kvalifikálod magadat a tornára, így az előre kitalált feladatok teljesítése közben az „éles” meccseken is helyt kell állnod. Minden ilyen mérkőzést három fokozaton teljesíthetsz (bronz, ezüst és arany), amikért pontokat kapsz annak függvényében, hogy milyen bónuszfeladatokat sikerült elérni a főcél mellett (pl.: az alapfeladat, hogy nyerj, de ha két góllal sikerül, akkor az már ezüst fokozatot ér, és ha mindezt kapott gól nélkül éred el, akkor kapsz arany besorolást). Ezeket a pontokat aztán egy virtuális matricás album bővítésére költheted, melyben minden válogatottnak van egy oldala, ahol a 23-as keret tagjait kirakhatod, ha 100 pont fejében vásárolsz magadnak matricás tasakokat, melyekben 5 matéria lapul. Ezek általában egy-egy focista kisképében kimerülnek, de néha előfordulnak köztük kioldható bónuszok is, mint például korábbi videofelvételek az EB döntők nagy pillanatairól, zárolt stadionok feloldása, speciális pályatípus, vagy éppen valamelyik nemzet lobogójával díszített laszti.

A pontgyűjtés nem merül még ki ennyiben, ugyanis a meccsek közben is járnak ún. fejlődési bónuszok, melyeket a különböző sikeres cselekért, jól ütemezett becsúszásokért, kapura lövésekért, no meg a gólokért kaphatunk, ugyanakkor levonás jár a szabálytalanságokért, lesre futásért, és természetesen az elszenvedett gólokért is többek között. Ezeket a jutalompontokat játékosaink értékeinek a javítására költhetjük, azaz minél ügyesebbek vagyunk a gyepen, annál többet hozhatunk ki fiainkból is.

Csavard be, mint Beckham!Számomra az egyik legkedvesebb újítás a teljesen átszervezett pontrúgás rendszer volt, melyet kimondottan a kontrollerre találtak ki. Lényege, hogy sokkal egyértelműbben és használhatóbban eszközölhetjük a szabadrúgásokat, szögleteket, tizenegyeseket stb. A jobb oldali analóg kart lefelé irányítjuk, majd a megfelelő pillanatban feltoljuk azt – így szabályozva az erősséget és az ívet –, illetve, ha csavarni szeretnénk, akkor a megfelelő irányba egy félkörívet írunk le a kar felhúzása közben. Pofonegyszerű és praktikus megoldás – talán a legjobb, amit eddig futball játékban láttam –, viszont a tutorial videó és némi gyakorlás után mindez a visszájára fordult, ugyanis én 10 próbálkozásból 8-szor bevágtam a szabadot.

Törött stopli és laza hálóA kereteket és felállásokat átnéztük futballszakértő barátommal és aránylag hitelesnek bizonyultak – leszámítva Hollandia válogatottját, akik fantázianevekből állnak, de pl. a román Adrian Mutu sem önmaga. A grafika egy fikarcnyit sem változott, s bár összesen 41 stadion kapott helyet a játékban, ezek atmoszférája korán sem olyan lenyűgöző, mint korábban. A hangok és a zenei anyagok minősége változatlanul kiváló, de ez kevés lenne az üdvösséghez, ugyanis ezeken és néhány játékmenetbeli finomításon kívül (pl. tovább csiszolt kapus) kimerül a játék mézes bödönje és csak a ragacsos végtermék marad. Mi az, hogy egy EB-re kihegyezett játék leggyengébb része az animációk primitív, élettelen és béna megvalósítása, és ezen az élethű fizimiskával rendelkező híresebb szövetségi kapitányok felbukkanása sem javít... Borzalmasan illúzióromboló bevonulások, egyenesen szánalmas EB győzelem ünneplés – kár érte.

Bugok is akadnak, illetve szó szerint hálószaggató gólok, de ez még könnyedén megbocsátható lenne, ha egy FIFA 08 rajongónak nem lenne túl csekély az újdonságok palettája, ráadásul a Faragó – Hajdú B. kommentátor páros is az öltözőben maradt…


Forrás: pcguru.hu
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  Hozzászólások  

tpendanttiffany

2018-08-25 03:24:50 [#6]

értékelés: 79/100

zsozs

2012-07-21 11:52:23 [#5]

Hogy kell letölteni? :o

értékelés: 69/100

Fruzzsi

2010-06-21 14:28:46 [#4]

értékelés: 1/100

fifamaster

2009-08-06 23:49:18 [#3]

jó eza játék :D

értékelés: 79/100

gondaati

2009-07-08 09:03:15 [#2]

A legjobb EA játék

értékelés: 100/100

mateka666

2009-07-01 13:58:06 [#1]

jo ez

értékelés: 88/100

Adatlap

UEFA Euro 2008

megjelenés:

2008. április 18.

fejlesztő:

EA Canada

kiadó:

Electronic Arts

Web Fórum Teszt
Demó
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

+ Megreformált pontrúgás-rendszer
+ Isteni zenei repertoár
+ Fejlődési pontrendszer és matricás album
- Irtó gyenge animációk
- Megint nem next-gen átiratot kapunk
- Nincs magyar kommentár
- Sablonfoci
70
100

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!

Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Friss hírek