Madden NFL 08

  • Tesztplatform:  PC
  • Írta:  RBaly
Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás

Az amerikai székhelyű Tiburon stúdiónak köszönhetően idén már az amerikai futballszezon kezdete előtt kézhez vehetjük az EA legsikeresebb sorozatának újabb felvonását, a Madden NFL 08-at. Lényegében a fejlesztők privilégiuma lett ez a sportág, PC-n emellett csak a Nascar szériát bízta rájuk a kiadóóriás. Az egyedüli hivatalos jogokat magában hordozó programot idén is nagy elvárások övezték, mi is reménykedtünk benne, hogy a bevezetett újítások kellemesen felfrissítik a folytatást.
Lehet szapulni az EA-t, hogy a játékmenetben nem igazán tudja hozni az elvárt reformokat évről évre a sportjátékaiban, de az vitathatatlan tény marad, hogy tartalmilag, a bennük található információk, adatbázisok, aprócseprő lehetőségek terén mindegyikük egy jól megterhelt karácsonyfára emlékeztet. Nem aprózták el a 08-as számú NFL-t sem, a menübe csöppenve a variációk száma egy családfának is tisztességesen elmenne. Az amerikai futball bizony nehéz kenyér, azonnal elindítom és hűbelebalázs módjára szórom a Touchdown-okat menetrend hiú ábránd, ám a siker eléréséhez sok gyakorlási/betanulási lehetőséget biztosít a játék. Elhúzhatunk edzőtáborba, gyakorolhatunk bábuk ellen, végigpásztázhatunk az összes támadó és védekező taktikán, vagy begyakorolhatjuk az idei újítások egyikét � a lehetőség adott, csupán türelem kell hozzá, nem kevés, de megéri. A szabályokról és a játékban alkalmazott angol szakkifejezésekről a játék ugyan nem, de a netes enciklopédiában (wikipedia) minden új, a sportág iránt érdeklődő emberfia találhat magyar nyelvű információkat. Vegyük sorra az újításokat:Amerikai foci

A 19. század végén alakult ki a rögbiből. Egy 120 yard (110m) hosszú és 53 1/3 yard (49m) széles pályán zajlik a játék. A focihoz hasonlóan két 11 fős csapat csap össze egymással, de a játék sajátosságai miatt az edzői stábbal együtt mintegy 70 fő alkot egy csapatot. A játékidő négy 15 perces negyedre van bontva, de a megannyi megállításnak köszönhetően (szabálytalanság, punt stb.) akár három órára is hízhat egy meccs.

A pályán lévő két csapatból egyidejűleg az egyik mindig támadó, a másik mindig védekező pozícióban áll. Megszabott idők vannak egy támadás elindítására, s négy lehetőségből összesen legalább 10 yardot előre kell juttatnia a támadóknak a labdát, hogy újabb előrejutási lehetőséget kapjanak. Az amerikai futballban egy előrepasszolás megengedett, viszont a labda onnantól fogva nincs játékban, ha a labdavivő egy védő közbenjárása révén bármelyik testrészével megérinti a talajt (a talpát kivéve), azaz csak ha önmaga hibájából esik el, akkor folytatható a támadás. A játékot természetesen itt is az a csapat nyeri, aki a rendelkezésre álló játékidő alatt a több pontot szerzi.

Az egész meccs alatt látható mozgásrepertoár egy új motort kapott, így sokkalta folyamatosabbnak hat a monitoron, továbbá ennek köszönhetően többfajta csel, illetve blokkolási mód (labdát birtokló játékos leszerelése) is gazdagítja az amúgy sem szerény felhozatalt. A látványosabbak közül elsőként a �reflektorfény� nevezetűt érdemes kiemelni, mellyel mindkét szituációban (védekező és fogadó oldalon) odavilloghatunk társunknak, hogy szerintünk hol lenne érdemes elkapni, illetve szökni a pályán, azaz merre várható akció. Emellett ún. �forró útvonalakat� is kirajzolhatunk, ami segíthet minket abban, hogy megakadályozzuk az ellen First Down területszerzési kísérletét. A Hit Stick verziót ugrott, immáron 2.0-ás, s ezáltal egyszersmind lehetővé tette a magas és alacsony fogásokat (nem mellékesen megjegyzendő, hogy dupla analóg karral rendelkező joy használata, mint amilyen az X360-asé, erősen javasolt). Utolsó számottevő újításként a sztárjátékosok �génjeibe� ültetett �fegyverek� említhetők meg. Az embereinkben rejlő képességeket kirajzoltathatjuk a képernyőre, s rendre mindegyik valamely normál kunszt erősebb változatát takarja, illetve (nevezzük így) �megérzéseink� lehetnek még, az ellenfél taktikáját illetően.Az NFL többi porcikájában az elődjét idézi, illetve ki ne felejtsem, aki az NCAA 08 Campus módjában kitenyésztett egy tápos újoncot, azt ide a Superstar HoF módba vígan átszipkázhatja. Ennek berkeiben lapul amúgy a pályafutás szimuláció, alapjáraton legyártunk egy hírnévre vágyó kezdőt, fogadunk magunknak menedzsert, cicomázzuk a külsőnket a városban (tetoválás, frizura), s a naptár alapján tesszük, amit tennünk kell, edzésekre, képességfejlesztőkre járunk eleinte, hogy a kitartó és hosszadalmas munka után bekerülhessünk az NFL hírességeinek csarnokába. Akik edzői babérokra is vágynak, azoknak ismét adott a Franchise mód, beleszólhatunk jóformán minden kis apróságba, viszont aki könnyebben akar boldogulni, az előre kreál a Featuer alatt egy álomgárdát, majd a Roostersben szépen beválogatja őket. A többi opció a már említett gyakorlási lehetőségeken túl kvázi instant meccseket takar, valamint természetesen Online megmérettetésre is van lehetőség.

A másik legfontosabb szögből kémlelve a játékot, ha áttörően nem is, de egészséges mértékben csinosították a grafikát. A mozgások folyamatosabbak, nem annyira előre letárolt érzetet keltőek, a lelátók élettel telibbek, s ami talán a legfontosabb, gyengébb hardveren se kell lemondanunk az élvezhető látványról, igen szépen képes futni kisebb lángon is. A kommentátorok tisztességesen helytállnak, bár némi lelkesedés még rájuk fért volna, a zenéket sajátosnak mondanám, ha nem egyezik ízlésünkkel, bátran betuszkolhatunk saját kedvenceket a Music mappába.

Végezetül: a Madden már tavaly sok örvendetes újítást hozott, melyből idénre érzésem szerint inkább továbbcsiszolásra futotta. Ettől eltekintve az EA NFL szériája továbbra is nagyszerű, a futball rajongói keresve se találhatnak jobbat nála, így mind nekik, mind az érdeklődőknek erősen ajánlott vétel maradt.

Forrás: pcguru.hu
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  Hozzászólások  

tpendanttiffany

2015-04-11 06:27:33 [#2]

értékelés: 85/100

filipsz

2009-07-05 12:53:19 [#1]

értékelés: 93/100

Adatlap

Madden NFL 08

Sport >>

megjelenés:

2007. augusztus 24.

fejlesztő:

EA Sports

kiadó:

Electronic Arts

Web Teszt
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

+ szebb, jobb, több, mint tavaly
+ alacsony gépigény
- egy-két új opciót szívesen vettünk volna
- hát még egy szabálykönyvet
80
84
79
90
79

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!

Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Friss hírek