Mystery Mania

  • Tesztplatform:  Mobiltelefon
  • Írta:  globalgame
Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás

Újabb logikai fejtörő játékkal találtuk magunkat szembe - rögtön a tesztpadunra is fektettük, hogy egy kellemes szórakozással karöltve kiértékeljük.
Ritka játékkal állunk szemben, ugyanis a Mystery Mania azon műfajt képviseli, mely mára elég ritka számban megy - egész pontosan egy "point & click" stílussal állunk szemben - nagy szerencsénkre. Anno akik PC-n sokat játszottak, rengeteg hasonló címmel találkozhattak - gondolok itt olyan nagy címekre mint a Grim Fandango, Sam&Max, vagy a Broken Sword - nagy örömömre szolgált, mikor elindítottam az Electronic Arts Mobile legújabb játékát, a Mystery Mania-t.
 
Amivel tehát szemben állunk, az a Mystery Mania, mely - ezt már rögtön az elején újra leszögezem - egy tökéletes "point & click" mobil játék. De aki nem találkozott még hasonló játékkal, azoknak röviden elmagyarázom, miről is van szó. Adott F8 - igen, így hívják főhősünket -, aki egy igen hosszú álomból ébred fel egy rémisztő helyen. Nincs tudatánál, nem tudja ki ő valójában és mi keresnivalója van a helyszínen. A játékos dolga segíteni őt, átvezetni a csapdákkal teli szobákon, rejtvényeket megoldani és ezzel apránként helyrehozni a memóriáját. Az izgalmas rejtvények megoldása kivezetheti a játékost egy adott szobából. Minden szobában lesz több tárgy, ami a segítségünkre lesz a továbbjutásban. Nekünk ezekre a tárgyakra kell majd "bökni" és így főhősünk ezzel fog csinálni bizonyos dolgokat. Röviden ennyi.
 

A grafika első látásra nekem kicsit szegényesnek, szürkének és fakónak tűnt, azonban pár perc játékkal eltöltött idő után rögtön kapcsoltam, hogy mi a helyzet. Itt grafikailag minden rendben van, mindössze arról van szó, hogy ez egy ilyen - szándékosan - szürke tónusú világban játszódik, és a pixeles ábrák kifejezetten jól festenek. Pár óra játék után a látványra egyáltalán nem lehet panasz, nagyon kellemes, itt-ott 3D-s hatások kifejezetten dobnak rajta, de ezeket nem is igazán tudom átadni, sajnos a képeim sem hozzák ezt a látványt, amit mozgásban - azaz akcióban is tapasztalhatunk. Én azt mondom, aki nem elégszik meg ezzel a látványvilággal, az jobb ha messziről elkerül az egészet - ha már a grafikában keresi a kivetnivalót, mivel ez a stílus nem a csilli-villi poligonokról szól, hanem a remek hangulatról és a logikai feladatokról - persze a korábban említett történettel megfűszerezve.  


A játszhatóság pofonegyszerűre sikeredet - hozzáteszem ennek kifejezetten örülök - bár egy ilyenfajta játéknál sok extrára nincs szükségünk. Ahogy annak idején egérrel böktünk rá a terepen található tárgyakra, itt ezt egyszerűen a nyilak mozgatásával tehetjük meg. Mikor egy-egy tárgy interaktívan részt vesz F8 továbbjutásában, ott mindig egy "kéz" ikon mutatja, ha bármit is tehetünk az adott tárggyal. Persze arra figyelni kell, hogy éppen mivel mit teszünk, mert nem minden lépés vezet előre, elég sokszor fogjuk a fejünket törni, hogy mit mivel kell kombinálni, hogy továbbjussunk F8 kalandjában. Kicsit ijesztő tud lenni, mikor helytelen lépést teszünk - mondom ezt azért, mert ilyenkor hirtelen megrezegteti a telefonkészülékünket.
 
Ahogy előrébb jutunk a kalandunk során, egyre bonyolultabb fejtőrökkel állunk majd szemben. Az első pár feladvány még egyszerűnek tűnik, de később teljesen be kell vetnünk az eddig nem használt agytekervényeinket is. Ez kifejezetten jó, hisz ritka az olyan játék, ami igénybe veszi gondolkodásunkat. Ha már gondolkodás, épp most jut eszembe, hogy a hangokról még nem is szóltam egy szót sem...  

 
A hangok teljesen passzolnak a játékhoz, nem idegesítőek, kellemesek a fülnek. A nyitózene, főleg ami a főmenü alatt szólal meg, egyenesen imádnivaló, és fülbemászó dallamú, nekem speciel Tim Burton-féle hangulatot árasztott, mind a zene mind a játék összképe, és ez teljesen pozitív értelemben mondom.

Akárhogy is kerestem, nem igazán találtam hibákat a játékban, egyetlen egy dolgot leszámítva. Én úgy éreztem, egy picit rövidre sikerült ez a kaland. Persze ez nem annyira vészes, hisz amit az élmény, a hangulat nyújt, bőven elfogadható - bár lehet, hogy csak annyira jól szórakoztam a játékkal, hogy észre se vettem, milyen gyorsan eltelt az a pár óra.


Ha összegeznem kéne a Mystery Maniamobiljátékot, akkor röviden csak annyit tennék hozzá, hogy nagyon jó érzés, hogy valaki foglalkozik még ezzel a fantasztikus játékstílussal. Én mindenkinek csak ajánlani tudom, főleg az idősebb korosztálynak, akiknek anno ezek az élmények sokat jelentettek, de mindenképpen a fiatalabbak is tegyenek egy próbát vele, mert garantálom, hogy ami régen szórakoztató volt, az most is az. Kellemes játékot kaptunk ismét.


  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  Hozzászólások  

tpendanttiffany

2018-01-24 20:04:38 [#1]

értékelés: 90/100

Adatlap

Mystery Mania

megjelenés:

2009. április

kiadó:

Electronic Arts Mobile

Web Teszt
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

Kellemes és szórakoztató fejtörő játék
- Néha túl könnyű
- Inkább fiatalabb korosztálynak ajánlott
96
88
99
84
95

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!

Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Friss hírek