FIFA 15

  • Tesztplatform:  PC
  • Írta:  kuzco007
Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás
Mint minden évben, úgy idén is komoly várakozás előzte meg részemről a FIFA 15 megjelenését, hiszen ezúttal tudni lehetett, hogy valóban a tavaly konzolokon már bemutatott Ignite Engine itt is megjelenik majd. Ennek megfelelően vártam a Demót. Az első tapasztalatok alapján nem valami jól optimalizált a játék, azonban csodálatos és valóban megéri megvásárolni, még ha itt ott foltozgatni is kell a számítógépünket miatta.
A teljes játék kézhezvétele után azonnal telepítettem és indítottam, sajnos mivel a sebesség élvezhetetlenül lassú volt a leggyengébb grafikai beállítások mellett is, új gép vásárlása mellett döntöttem, ahogyan legutóbb a FIFA 2005 és a FIFA 09 kapcsán. Miután meg volt a beszerzés ismét telepítettem a játékot és ami ezután fogadott, percekig kerestem az állam a padlón, de mire összeszedtem újra leakart esni. Mivel évről évre egyre jobb a FIFA (kisebb kivételek akadnak, pl. FIFA 10), a 100 skálás osztályozási rendszerünk alig elég rá, így igyekszem mindig a tavalyi játék pontszámához hasonlítani az ideit, ezért a FIFA 14 95%-os eredménye lesz a kontroll.

A játék indítása, a szokásos profil beállítások és felhőszinkronizálás beállítása után egyből a virtuális Anfield Road-on találtam magam, ahol a Liverpool-Manchester City mérkőzést játszhattam le amolyan játékbemutató gyanánt. Mikor a bevonulásnál felcsendült a szurkolóktól a You'll never walk alone című dal, bár nem vagyok Pool fan, teljesen beleborsódzott a hátam. Bámulatosan eltalálták a mérkőzések hangulatát, ahogyan a nézők meccs közben is teljesen együtt élnek a játékkal, hátrányban űzik a fiúkat az egyenlítésért, míg előnyben izgulnak, hogy megszerezd a győzelmet. A bevonulás és a Premier Liga indulója után a csapatok felállását a kommentátorok elsorolták, majd kezdetét vehette a mérkőzés.

A játéktér, az atmoszféra és az egész mérkőzés hangulata hasonlított egy élőben megtekintett meccshez. A játékosok mozgása idén valóban még realisztikusabb, a billiárd asztal simaságú 3D-s gyepen látszik a labda vagy a becsúszások nyoma és bizony a 90 perc végére az is előfordul, hogy megviselt lesz a focipálya. A következő ámulatba esés az első liverpooli gólom után történt velem, amikor is a nézők helyükről felugrálva a kamerát is megrezegtették, csak úgy, mint a TV-s közvetítésekben és bizony valóban úgy éreztem, hogy lent a pályán én rúgtam gólt és engem ünnepel a közönség.

Újdonság, hogy a játékban helyet kapott az Angliában ismert Goal Decision rendszer, ami hasonló a világbajnokságon megismert gólvonal technológiához, azonban két hét kemény tesztelés alatt egyszer sem sikerült véleményes gólt szereznem, így csak a YouTube videók alapján látom, hogy valóban remekül működik. Visszatért a játékba a török bajnokság, azonban a brazil liga kimaradt, míg az angol első osztály küzdelmei teljes licencel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a Premier League mérkőzések alatt az eredményjelző a bajnokság hivatalos eredmény követését mutatja, a mérkőzések előtt a liga hivatalos indulója szól, míg remek hangulati és élmény elemként a Premier League minden csapatának stadionja helyett kapott a játékban, sőt a mérkőzések előtt külső nézetből is megcsodálhatjuk őket, ami főleg a Hungarian Stadium Maker Team-nek izgalmas kihívás, hiszen pl. a ferencvárosi Groupama Aréna mellett lévő buszállomás, felüljáró, villamosmegálló és park és bekerülhet a játékba.A FIFA 15 sem marad Ultimate Team opció nélkül, a legújabb kiadásban pedig vár ránk pár újdonság. Az egyik ilyen friss lehetőség az, hogy az FUT teljes katalógusát felhasználva összerakhatunk egy álomcsapatot, vagy egy olyan reális együttest, amit érdemes levadászni. Aztán van módunk arra, hogy kölcsönbe vegyünk egy-egy, csak nagyon nehezen megkaparintható tehetséget, hogy kipróbáljuk a keretünkben. Végezetül pedig a barátainkkal barátságos meccseket vívhatunk, a Seasons játékmód kistestvérében. Mindemellett természetesen arról az újításról se feledkezzünk meg, hogy nem lehet többet a barátok között cserélgetni, ugyanis ezen keresztül üzérkedtek a csalók, akik ellen egyre keményebben lép fel az EA.

Térjünk vissza a főmenüre. Természetesen szinte minden fül alatt megtalálható az Ultimate Team elindítása, a Play menüben kezdhetjük el a karriermódot, itt található a képességjátékok menüpont is, ahol számtalan új és nagyobb kihívást jelentő játékot próbálhatunk ki és itt lapozhatunk az új bajnokság létrehozására is. Az idén külön bekerült Online fül alatt van lehetőségünk továbbra is idényt játszani, melyben a nagyvilág online játékosai ellen, választott klubunkkal küzdhetünk a bajnoki címért és a minél magasabb osztályba lépésért. Ezúttal több személyes idénymódot is játszhatunk, ahol barátainkkal csapatot irányítva érhetjük el ugyanezen trófeákat. Megtalálható továbbra is a Pro-Clubs, ahol csatlakozhatunk online meccsekhez vagy létre hozhatjuk azokat. Játszhatunk barátságos mérkőzéseket online Origin partnereinkkel is.

A Match Day Live és Customize menüvel találkozhatunk még a főképernyőn, előbbiben beállíthatjuk melyik csapatnak szurkolunk, lejátszhatjuk a heti mérkőzését és híreket kaphatunk róla, megmutatja nekünk a játék az aktuális valós tabellát és a csapatunk legjobb góllövőit is. Az utóbbiban pedig a helyi beállításokat babrálhatjuk.

A karrier mód nem sokban változott a tavalyi részhez képest, erre idén kevesebb hangsúlyt fektettek a készítők. A karrier mód indítása előtt megkérdezi tőlünk a játék, hogy csapatot vagy játékost szeretnénk e menedzselni, majd választható opcióként 30%-os átigazolási összeg emelést, illetve globális felderítői hálózatot igényelhetünk. A főképernyőn a következő mérkőzésre léphetünk, híreket olvashatunk csapatunkról és a bajnokság más csapatairól, illetve böngészhetjük a tabellát. A keretek beállítása és az átigazolások kezelése sem változott sokban így erről nem is ejtenék sok szót, azonban az Offices fülön kellemes újdonságként menedzser játékokból ismert elemek is megjelentek, pl. kérhetünk a vezetőségtől különböző dolgokat, akár az átigazolási keret megemelését is. Ezen a fülön található még az újonnan bekerült Ifi csapat edzői stáb, őket itt rakhatjuk össze, minél jobb edzőket tudunk igazolni, annál jobb lesz az utánpótlásunk ha a jelenlegi játékosok kiöregedtek a keretből és itt kezelhetjük a szerződéseket is.

Összességében az idei FIFA PC-n mindenképpen a grafikai és játékmenetbeli újításokról szól, amelyek kifejezetten sokat dobnak a játékélményen, konzolokon kisebb ráncfelvarrással találkozhatnak a játékosok. Idén ha alá rakod a megfelelő vasat, mindenképpen érdemes eredetiben megvásárolni a játékot, hiszen a HSP 15 is csak a kifizetett játékokat fogja támogatni.
  GalériaFIFA 15  
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  Hozzászólások  

tpendanttiffany

2014-12-03 22:03:08 [#1]

értékelés: 98/100

Adatlap

FIFA 15

Sport >>

megjelenés:

2014. szeptember 26.

fejlesztő:

Electronic Arts

kiadó:

Electronic Arts

Web Fórum Teszt
Magyarítás Galéria Demó Patch
Kapcsolódó galéria:
Fifa 15 első képek
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

gyönyörű grafika, realisztikusabb játékmenet, ámulatba ejtő meccshangulat
nincs brazil liga, a grafikán kívül semmi másra nem fektettek annyi hangsúlyt
100
90
85
90
96

Ajánlott konfiguráció:

CPU: Intel i5-2550K @ 3.4Ghz, RAM: 8GB, GPU: ATI Radeon HD 6870, NVIDIA GTX 460, HDD: 15.0 GB


A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!

Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Friss hírek