FIFA 14

  • Tesztplatform:  PC
  • Írta:  kuzco007
Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás
A tavalyi 99%-os FIFA tesztem után kíváncsian vettem kezembe az idei játékot abban reménykedve, hogy elérheti az álomhatárt és begyűjti a maximális pontszámot...
A játék demóját kipróbálva felemás érzések kavarogtak bennem. Lehetett tudni, hogy a konzolosok csodálatos játékot és gyönyörű grafikai megvalósításokat kapnak (ha tartja az EA jó szokását, jövőre mi PC-sek is ebben gyönyörködhetünk), de azért azt nem gondoltam volna, hogy a PC-s verzió ennyire nem fog tudni újat nyújtani. Szerencsére tévedtem.

A teljes játékkal ugyan akadtak az Origin letöltéssel problémák, de miután a számítógépemre települt a közel 6 gigás játék nem maradt más hátra mint az indítás. A feljövő ablakban gyorsan belőttem a grafikát a maximumra és indulhatott a játék teszt. Szerencsére idén sokkal gyorsabban eljutni a magyar zászlótól a főmenüben, mindössze 3 gombnyomás és kb 10-20 másodperc szükségeltetik hozzá.

Az első ámulat a főmenünél ért, amit teljesen átalakítottak a kanadai srácok. Egy üzenőfalhoz hasonlóan ezúttal a fenti sávban található szöveges menüválasztékra rákattintva a választható opciók kis képeken, ízlésesen elrendezve szerepelnek a képernyőn és rövid szöveges leírásokkal igyekeznek segíteni a felhasználót mi történik ha kiválasztja.

Mint minden új fifát ezúttal is a Kezdőrúgással kezdtem, amelyet a kezdőlapról és a - tévesen - Lejátszásnak fordított menülapról is elérhetünk. A játékba valamiért mégsem került bele a luxemburgi, katari, egyesült arab emírségekbeli és angol ötödik liga, azonban a chilei, argentin és kolumbiai bajnokság megtalálható, ahogyan az új stadionok is.

A küzdő csapatok és a mezek kiválasztása után a szokásos felületen a mérkőzés beállításait piszkálhatjuk, beállíthatjuk a kezdőcsapatot, felállást, taktikát majd indulhat a meccs. Amíg töltődik a vadiúj és nagyobb kihívást jelentő képességjátékokból oldhatunk meg feladatokat, majd indulhat a mérkőzés!

Sajnos a játékmeneten és mozgásokon kívül sok újítást nem vittek bele a készítők valóban sokkal reálisabb mind a mérkőzések lefolyása, mind a játékosok mozgása, esése, azonban a szurkolások, a grafika teljesen olyan, mint a FIFA 13-ban, pozitív változás, hogy a negyedik játékvezetőket már nem mutatják külön a cseréknél. A demó hibája után amikor is mindig a 0 játékos ment be a nullás számú helyett ez nem meglepő.

A legnagyobb változás, hogy a mérkőzés menüje is hasonló változáson esett át, a játékosok kondícióját pl már az escape megnyomása után azonnal nagy méretben láthatjuk, így a csapat kezelést kiválasztva azonnal cserélhetünk is, természetesen az alakzatok és egyéb beállítási lehetőségek is helyet kaptak itt a gyorsabb elérés érdekében.

Térjünk vissza a főmenüre. Természetesen szinte minden fül alatt megtalálható az Ultimate Team elindítása, a Lejátszás menüben kezdhetjük el a karriermódot (ezekről később), van lehetőségünk továbbra is idényt játszani, melyben a nagyvilág online játékosai ellen, választott klubunkkal küzdhetünk a bajnoki címért és a minél magasabb osztályba lépésért. Ezúttal több személyes idénymódot is játszhatunk, ahol barátainkkal csapatot irányítva érhetjük el ugyanezen trófeákat. Megtalálható továbbra is a profi klubok, ahol csatlakozhatunk online meccsekhez vagy létre hozhatjuk azokat. Játszhatunk barátságos mérkőzéseket online Origin partnereinkkel, itt található a képességjátékok menüpont is, ahol számtalan új és nagyobb kihívást jelentő játékot próbálhatunk ki. Sokan kérdeztétek hol található a bajnokság mód, nos a "+több"-re kattintva rögtön az első (bal felső) nagy menü sarkában lapozhatunk az új bajnokság létrehozására. Fontos újítás a PC-n, hogy a Légy profi játékos mód mellett ezúttal már kapusként is elindulhatunk a sztárrá válás rögös, vagy kevésbé viszontagságos útján, ezt tavaly vezették be konzolokon, de a PC-sek általában mindig egy év lemaradásban vannak. Az idei évtől kezdve a meccs előszobákban online bárkivel játszhatunk barátságos mérkőzést, beállíthatjuk az ellenfél és a mérkőzés szintjét, továbbá országok szerint is kereshetünk.

A Football Club és Személyre Szabás menüvel találkozhatunk még a főképernyőn, előbbiben beállíthatjuk melyik csapatnak szurkolunk, itt tudjuk megnézni barátaink teljesítményét, EA-s híreket, az utóbbiban pedig a helyi beállításokat babrálhatjuk.

A FIFA 14 játék két legnagyobb újítását és talán legnépszerűbb játékmódjait hagytam legutoljára. A karrier módról és a nagy dirrel-durral beharangozott Ultimate Teamről lesz szó.

A karrier módba lépve választhatunk, hogy játékos avagy menedzser karriert szeretnénk e befutni, mindkét opcióban egyébként hasonló lehetőségeink vannak, természetesen más-más szemszögéből én most a menedzserkarriert fogom bemutatni. A felület szintén sokkal átláthatóbb, újítottak a felderítői hálózaton, hiszen most már alapból rendelkezésre állnak a csapatnál ilyen szakemberek, persze tőlük akár meg is válhatunk vagy vehetünk újakat és továbbra is kiküldhetjük őket bizonyos országokba tehetségekre vadászni, azonban nem szövegesen, hanem egy világtérképen a megfelelő országra bökve tehetjük ezt meg, illetve azt is beállíthatjuk, hogy milyen posztra, milyen speciális tulajdonsággal rendelkező játékosokat keressen az illető.
A szokásos hírek felület mellett, ahol továbbra is igen általános információkat olvashatunk játékosokról, csapatokról, helyet kapott még a Karrier központban a tabella, góllövőlista és mérkőzések is, így sokkal gyorsabban és áttekinthetőbben juthatunk hasznos információkhoz csapatunkról.
Átlépve a Keret fülre az egyetlen újítás, hogy jelentést kérhetünk a játékosaink állapotáról, képességeikről, emellett beállíthatjuk a felállást, a kezdőt, tartalékokat, egyéni taktikákat. Megváltoztathatjuk a mezszámokat, szerkeszthetjük is játékosainkat(!), láthatjuk kik a sérültek és meddig, továbbá a válogatott csapatunkat is (ha irányítjuk) itt tudjuk kezelni.
Az Átigazolások nem lettek sokkal nehezebbek, mint az előző években, annyival azonban igen, hogy érték szerint nem tudunk keresni, csak kor/név stb. alapján, ha találtunk egy nekünk tetsző játékost akkor egy felderítőt kell kiküldeni, hogy megállapítsa az értékét, tudását és képességeit. Akik játszanak Football Manager játékokkal azoknak ez megszokott dolog lehet, megmondom őszintén, hogy egy fifába túlzásnak tartom, de persze ettől még előfordulhat, hogy izgalmasnak találjátok ezt a típusú játékos keresést. Eladni is lehet természetesen csapatunk tagjai közül és a pénzügyeket is e fül alatt állíthatjuk.
Újdonság, hogy üzeneteink ezúttal már nem felugró ablak formájában jelentkezik a mérkőzések után, hanem az Irodában tekinthetjük meg lépkedve köztük, hiszen míg egyik oldalt az üzenetet lehet kiválasztani, a másik oldalt a szövegét lehet elolvasni, ezzel kímélve meg a játékosokat az idegesítő ki-be lépkedéstől az előző évek levelein. Itt intézhetjük a szerződéshosszabbításokat, vehetünk fel utánpótlás felderítőt aki kifejezetten jövőbeli tehetségeket keres, itt láthatjuk a karrierem összefoglalását és újdonságként igényelhetünk plusz tőkét egy-egy játékos átigazolásához, kereshetünk szabad álláslehetőségek közül amikre évközben is bejelentkezhetünk, illetve visszavonulhatunk.

A FIFA Ultimate Team a FIFA játékok egyik legnépszerűbb pontja, hiszen online karrier módot kapsz és az egész hasonlít egy MMORPG játékhoz, ahol bizonyos képességeket gyűjtögetve a harcban lépdelhetsz egyre magasabb szintre. Nos ez is valami ilyesmi, hiszen csapatunk játékosait elnyerhető és megvehető képességkártyák segítségével fejleszthetjük tökélyre. Bizony tökélyre, hiszen ha sikerül minden játékos között megfelelő kapcsolatot kiépíteni - ezt jelezni fogja a gép zöld összekötő vonallal - akkor 100-as mentalitású csapatunk nehezen talál legyőzőre. A legerősebb kapocs az azonos nemzetiség, ezt követi az azonos klubcsapat a valóságban, majd az azonos liga, de természetesen arra is oda kell figyelni, hogy megfelelő posztra rakjuk be a megvásárolt vagy megkapott játékosunk ezzel is növelve a saját és a csapat teljesítményét.
Az átigazolási piacon új játékosokat igazolhatunk, licit szerint zajlik a vásár, aki a legtöbbet ajánlja záros határidőn belül az viszi el, szinte minden másodpercben el kel egy-egy kártya ezen az online piacon. Játékosok mellett képességeket vehetünk, edzőt, sőt felállásokat is, hiszen ha van pl. három brazil csatárunk akik egy csapatban is játszanak, nyilván nem ülhetnek a padon és ilyenkor bizony váltani kell. Amint kivásároltuk magunkat és beállítottunk mindent, indulhat is a mérkőzés ahol egy bajnokságban elindulva összemérheted a csapatod tudását más játékosok gárdáival, ezzel lépdelve egyre feljebb, keresve virtuális pénzt, amiből még jobb klubot tudsz kovácsolni.

Összességében ha eltekintünk a grafikai újítások elmaradásától, azért még így is egy igen szép, élethű játékmenettel rendelkező gémet kaptunk, egy remek karrier móddal és még remekebb FUT 14-el. Konzolon minden bizonnyal megkapná a 100%-os értékelést, azonban mivel technikai lehetőségeim miatt csak PC-n tudok tesztelni, ez a verzió nem kap 100%-ot, de jobb játék lett, mint a FIFA 13, csak...
  GalériaFIFA 14  
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

Adatlap

FIFA 14

megjelenés:

2013. szeptember 26.

fejlesztő:

EA Canada

kiadó:

EA Sports

Web Fórum Teszt
Galéria Demó Patch
A játékhoz több galéria is kapcsolódik,
kérlek, válassz az alábbiak közül!
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

könnyen kezelhető, szép menü
képességjátékok
játékmenetbeli újítások
Ultimate Team
sablonos, unalmas menüzenék
semmilyen grafikai újítás
95
99
100
50
100

Ajánlott konfiguráció:

CPU: Intel Core 2 Quad Q6600 2.4 GHz / AMD Athlon II X4 600e 2.2 GHz, RAM: 2GB RAM, GPU: Nvidia 8800 GT / ATI Radeon HD 4650, HDD: 8.0 GB


A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!

Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Friss hírek