FIFA 13

  • Tesztplatform:  PC
  • Írta:  kuzco007
Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás
Mint minden évben, idén szeptember végén szintén megérkezett kedvenc focis játékunk legújabb darabja a FIFA 13 névre hallgató szoftver. Az idei játék tesztjét úgy érzem 2011-től...nem, 2009-től kezdve, felépítve kell levezetni, hogy lássuk hova jutott. Vajon van még hova fejlődnie? Lássuk!
2009-ben egy, az elődökhöz képest ugrásszerűen szebb grafikával rendelkező játékot vehettünk le a boltok polcairól, ugyan a Next Gen technológiától még távol állt, de igyekezett felnőni a feladathoz. 2010, mint cunami előtt a tenger, visszahúzódó, semmiképpen sem fejlődő tendenciáról árulkodó példány volt, sokan, akik évről évre várta a jobbnál jobb újításokat, csalódottak voltunk, hogy pár évet visszakellett lépnünk az időben, voltak akik elpártoltak a FIFA-tól és a konkurens focis játékot választották. A hosszú évekig tartó várakozás azonban megérte, hiszen 2011-ben egy valóban Next Gen játékot kaptunk, amolyan tesztverziót, mely felmérte a számítógépes világ igényeit, de teljes élményt még nem tudott nyújtani, mégis egy évig kiválóan kihúzta a játék és remek értékeléseket kapott a világ nagy játékmagazinjaitól. Az irányaítás még inkább kontrolleres volt, a játék grafikai része pedig teljesen megegyezett az egy évvel korábbi konzolos változatokkal, de ezzel készítettek fel minket a fejlesztők a FIFA 12 nagyszerű újításaira. Jobb játékmenet, szebb grafika, bár sok standardot megtartottak, ami miatt hamar unalmassá válhatott a játék, de most itt a FIFA 13!

Egy biztos kedves olvasók, két ugyanolyan meccs nincs, minden mérkőzés az elsőtől, a kilencven perc leteltéig és még után is bővelkedik izgalmakban, nem fogtok unatkozni játék közben.

Az első és rögtön szembetűnő változást a játék menürendszere hozta, mely immáron ugyan kétszer követeli meg a "space" gomb leütését, de remek átvezető animációval lép tovább, a profil létrehozása után pedig a megújult menü tárul a szemünk elé. Minden forma egyértelműen egy régi focilabdára hajaz és se nem túl csicsás, se nem túl egyszerű. A legnagyobb változatás ami a menüt érte, hogy nincsen arénamód, természetesen a mérkőzések előtt lehetőség van gyakorlásra, de egy új játékmódnak köszönhetően az aréna mostmár nem érhető el egy egyszerű "escape" lenyomásával. A gyakorlásmód legnagyobb újításai közé tartozik számos edzésforma, szabadrugások, tizenegyesek és különböző passzolástecnikai gyakorlatok, amelyeket eddig valódi emberekkel végezhettünk el a játékon belül, most azonban itt is lehet pontokat gyűjtögetni, hiszen műanyagbábuk, karontdobozok és kapura szerelt céltáblák lesznek segítségünkre (avagy hátráltatásunkra) a gyakorlásmód folyamán, ezen feladatok közül magunk választhatunk, de természetesen az egyszerű 1v1 játékmódot is megtartották.
Másik változtatás a "Kezdőrúgás" mód, ami ezentúl "EAS FC Match Day" néven szerepel és a hagyományos barátságos mérkőzés mellett helyet kapott még a Hét mérkőzései, Élő mérkőzések gombok is, amennyiben nincs ötletünk kivel és mit játszunk, előbbiek közül a hét nagy rangadóit választhatjuk ki lejátszásra, utóbbiból pedig az éppen az azon a napon mérkőző felek ütközeteit szimulálhatjuk le kezünk és egy irányításra megfelelő eszköz segítségével.

Irányítás (8/10)

A Demoban szereplő hibát a teljes játékban már kitudták javítani, igaz nem elsőre szembetűnő a beállítás, mint gondolnánk, miszerint a nyilakat nem lehet beállítani a játékosok mozgatására PC-n, azonban, ha a vezérlőbeállításnál felül az "Alternatívra" váltunk, már azokkal is tudunk játszani. A másik és számomra érthetetlen dolog, hogy a Magyarországon megvásárolt eredeti FIFA-k miért nem tartalmazzák alapból a magyar kommentárokat, sokuknak bár segítséget jelenthetnek a nyílvános fórumokon, például nálunk is közzétett tippek, de nem biztos, hogy mindenki elsőre érti azokat, én személy szerint a feltelepítés után (vagy közben?) megkérdezném a felhasználótól milyen nyelven szeretne játszani és automatikusan letölthetővé tenném az adott nyelvi kommentárt és bár kevés rá az esély, de akik nem rendelkeznek élő internetkapcsolattal, bizony még ebből is kimaradnak.
Persze mindezek mellett még így is több pozitív dolog akad, az irányítás valóban 360 fokos, a játékosok minden irányban tudnak mozogni és remek újításnak tartom az egyérintéses átvételt, hiszen nem minden játékos tudja a való életben egyből átvenni a labdát, valóban kisebb nevű és gyengébb képességű játékosok akár egy egy pontos paszt is elszúrhatnak a labdaátvétellel, így téve még izgalmasabbá a mérkőzéseket.

Játékmenet (10/10)

A FIFA 12-ben bevezetésre került ütközésmodell egyik hátulütője volt, hogy túlságosan is erőlködött a játék a koccanások utáni mozdulatok, esések megvalósításán, így néha teljesen irreális bugok szemtanúi lehettünk és bár ez valóban reálisabbá tette a játékélményt, kacagásra is okot adott, Az idei rész persze nem mondom, hogy hibátlan lett etéren, de kijavították a játék készítői az elkövetett hibákat és mostmár sokkal kevesebb buggal szembesülhetünk egy-egy ütközés után, megkülönböztet több féle ütközést, becsúszást a játék és sose tudhatod épp hogyan esik el a játékos, avagy sérül bele egy szituációba. Megtartották a labdaejtés szabályt is és a játék észrevehetően játszik ellenünk és taktikusan kihasználja a gyengéinket, illetve a saját erősségeit, magas emberek fejére ível, játékosabbaknak laposan passzol és így tovább. Játékmenet terén sikerült maradandót alkotni amit sokáig nehéz lesz túlszárnyalni.

Grafika (10/10)

Az előző évekhez képest is csodálatos látvány fogad minket a mérkőzések indulásakor, a stadionok szinte mintha ott ülnénk, a játékosok arca pedig teljesen élesen és tisztán kivehető, felismerhető, hogy a HD felbontású mezekről már ne is beszéljünk. Nagy újítás, hogy mostmár az edzőket bár nem mutatja a játék közelről, de a partvonal mellett integetnek és reagálnak bizonyos szituációkra, a biztonsági emberek nézelődnek és sétálgatnak a nézők előtt és a kamerás emberek is bizony végzik a dolgukat. A játékvezetőkre sem lehet panasz, sokkal élethűbben adják vissza a meccseken hozott ítéletek élményét és szintén felfedezhetőek különböző stílusú bírók a mérkőzéseken. Ami a legnagyobb újdonság, a negyedik számú aszissztens immáron a táblán mutatja a le és becserélt játékosok számát, azonban a fejlesztők akkora hangsúlyt fektettek ennek az újításnak a szemlétetésére, hogy van, hogy fél percig azt kell néznünk, hogy emeli a magasba a táblát és nem tudjuk elnyomni az animációt, de persze ami jó az jó.

Hangok (9/10)

A zenei felhozatal hasonló a FIFA-k utóbbi években megszokott stílusához, sajnos a FIFA 98-07-ig tartó dallamos zenék helyét átvették a modernebb ritmusok, de persze azt ezt szeretők kedvelni fogják, akik pedig nem, nem emiatt nem veszik majd meg a játékot. Ami miatt viszont szintén érdemes megvásárolni az alig több, mint 10 000 forintot kóstáló programot, hogy a mérkőzések közbeni szurkolásokra és szurkolói reakciókra biztosan nem lesz panasz, teljesen együtt élnek a játékkal és az eredménynek megfelelően bíztatják végig a csapatot akár csak a valóságban, a gólhelyzeteknél már kiabálnak, a kihagyott labdáknál felhördülnek és a gólnál igazán tombolni kezd a nézősereg, legyen az 5 vagy 90 ezres, persze a maga megfelelő hangerejével, akik szoktak járni mérkőzésekre itthon vagy külföldön, azok a valódihoz hasonló élményt fognak kapni, akik pedig nem, a valódinál is jobbat.

Menedzser mód (9/10)

A 2012-ben bevezetett módhoz igen hasonló ez a része a játéknak, az elején játékoskarrier és edzőikarrier között lehet válogatni, előbbiben saját magad, avagy egy tetszőlegesen kiválasztott focistát kell a csúcsra juttatnod, miközben klubod kölcsönadhat, nem játszat meccseken és küzdened kell minden egyes percen a kezdőbe kerülésért, hogy a végén Te emelhesd magasra a BL, avagy Világbajnoki trófeát, hiszen mostantól válogatott kerettag is lehetsz a jó szereplésednek köszönhetően. Az edzői karrier pedig a már jól megszokott menedzser mód, de a klub után a játékossal is egyeztetned kell a feltételekről még hasonlatosabbá téve az élményt a valósághoz. Football Manager avagy FIFA Manageren felnövőknek nagyon könnyű lesz ez a fajta játékmód, de még nekik is tartogathat érdekes momentumokat, akik pedig az eddigi években is aktívan játszottak a manager móddal, idén mégannyira is élvezni fogják ezt garantálhatom.

Online játék (10/10)

Az előző évhez képest nem sok újdonsággal szolgál, de megvan minden mi szem, szájnak ingere, online kihívásokat teljesíthetünk melyekkel EA pontokat kapunk és jobbnál jobb cuccok állnak majd rendelkezésünkre, játszhatunk felkészülési meccseket a barátaink, avagy a világ bármely részén tartózkodók ellen, van 11v11 játékmód is, ahol akár minden játékost egyesével irányíthatunk a megfelelő számú kontroller és hozzájuk tartozó személyek segítségével. Idén is megmaradt az "Online Idény", mely a főmenüből elérhető "Idények" néven, itt egyre magasabb osztályba küzdhetjük magunkat a megfelelő pontszám elérésével avagy ki is eshetünk a már elért osztályból és természetesen az idei évben sok fejlesztésen átesett népszerű Ultimate Team opció is megmaradt, amit az EA egy-két évvel ezelőtt még egy Facebook alkalmazás segítségével ismeretett meg a nagyvilággal, nem kis sikerrel, azóta a játékon belül is nagy népszerűségnek örvend, hogy bronz, ezüst, arany és egyéb erősségű kártyákat vásárolhatsz bizonyos elért pontok után, összerakahatod a legerősebb csapatod és őket irányítva vagy szimulálva a mérkőzéseket más hasonló erősségű online ellenfelek ellen, plusz pontokra tehetsz szert.

Összegzés

Megkockáztatom, hogy a valaha megjelent legjobb FIFÁ-s játékot kaptuk meg idén a Vancouveri srácoktól, ami egyértelműen jobb - nem megbántva senkit sem -, mint a Konami üdvöskéje, amely bár kívülről szép, de belül nem tud olyan élményt felmutatni amely hosszútávon előtte tartaná a játékosokat. A kérdésem már csak az, vajon van hová fejlődnie a FIFA szériának a FIFA 13 sikere után vagy most évekig ismét csak toldozgatnak, illetve foltozgatnak majd a készítők? Egy biztos, jövőre ugyanekkor meglátjuk, addig is jó játékot kívánok a FIFA 13 játékhoz.
  GalériaFifa 13  
  « vissza a tesztekhez  

Értékelés

Az értékeléshez be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj!

  Hozzászólások  

tpendanttiffany

2015-11-11 23:45:38 [#3]

értékelés: 99/100

frentzen

2013-04-05 22:37:00 [#2]

Hát igen, a PES 2010 még verte a FIFA 10-et, mind a mai napig kedvenc PES játékom, de azóta nem fejlődött a PES, a FIFA viszont magasan fölé került

értékelés: 99/100

icFHun

2013-01-07 19:12:15 [#1]

Teljes mértékben egyetértek veletek, de meg szeretném említeni, hogy nekem nagyon rosszul esett, hogy saját játékossal csak karrier módban lehet játszani és az alap keretekbe se kerül bele az elkészített játékosod :(

értékelés: 92/100

Adatlap

Fifa 13

megjelenés:

2012. szeptember 28.

fejlesztő:

EA Sports

kiadó:

Electronic Arts

Web Fórum Teszt
Galéria Demó Patch
A játékhoz több galéria is kapcsolódik,
kérlek, válassz az alábbiak közül!
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Értékelés

könnyen kezelhető, szép menü
gyakorlásmód
gyönyörű grafika
játékmenetbeli újítások
sokszínű online játék
szurkolók
negyedik számú asszisztens túlzott kiemelése
előző években megszokott zenei felhozatal
100
100
95
90
100

A 10 legfrissebb teszt

A hónap legnépszerűbb tesztjei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!

Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Friss hírek