ESL, avagy fifázz magyarokkal közösségben.

  • Gabu
  • 2012-09-30 00:43:20
Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás
Sziasztok! Gabu vagyok és azért jelentkeztem FH-s szerkesztőnek , hogy bemutassam nektek az Electronic Sports League online bajnokságának rendszerét. Egy olyan új dimenzióját szeretném prezentálni az Online játéknak, amiről sokatok még nem is hallott. A célom az, hogy ismertessem az online fifázás  lehetőségeit és, hogy van egy olyan rendszer, ami tárt karokkal várja azokat a játékosokat, akik magyarokkal, magyar közösségben szeretnének játszani, versenyezni.


Engedjétek meg, hogy pár mondatban bemutassam magam, csak azért, hogy lássátok, nem egy olyan embertől kapjátok az információt aki még életében nem játszott le egy online meccset se. 2005 ben kezdtem el  fifázni, nagyjából akkor ismerkedtem meg az ESL rendszerével is. Azóta megjártam több világversenyt is(WCG,FIWC) és a válogatott színekben is(ENC) szép sikereket könyvelhettem el. Bátran mondhatom, hogy ezeket nagyrészt az ESL rendszerének köszönhetem, ami megadta azokat a feltételeket a gyakorláshoz, amit most nektek szeretnék átadni. 

Az oldal felépítése

Az ESL oldalának működését legkönnyebben egy tortához lehet hasonlítani. Minden országnak van benne egy kis szelete(szekciója), ahol csak az adott ország nemzetiségének játékosai versenyezhetnek. Nagyjából Európa minden országának van saját szekciója, így a magyaroknak is. Azonban a szeleteknek létezik egy metszete, ami egy bajnokságba(ladderba) tömöríti az összes európai játékost. Az oldalon a regisztráció után, mindenki kap egy saját adatlapot, ahova feltöltheti a fotóját, különböző adatokat oszthat meg magáról, illetve a lejátszott meccsei is nyomon követhetőek lesznek. Az oldal struktúrája elsőre kicsit bonyolultnak tűnhet, szánni kell rá pár percet, hogy megismerkedjetek vele.

Milyen rendszerben mennek a meccsek?
Az oldalon az egyik legjobb lehetőség az a ladder játék. Az általános ladderben mindenki 1000 pontról indul, a játékosok kihívják egymást majd miután lejátszották a mérkőzést az oldalon leadják az eredményt. Ezután a rendszer arányosan a két játékos helyezésétől függően ad/elvesz pontokat. Minél nagyobb a különbség két játékos között annál több pontot lehet nyerni/veszíteni. Ez a rendszer lehetőséget ad a folyamatos játékra, a magyar közösségnek is egy-két napon belül indul a saját laddere, ahova minél több embert várunk. A legaktívabbakat a FIFA12 ladderben előfizetésekkel díjaztuk.

Lehetőség van továbbá egy vagy több estés kupák szervezésére is. Ezek a kupák általában egyenes kieséses(néha csoport) rendszerűek, pörgősek nagyjából 2 óra alatt véget is érnek. Szekciófüggő a díjazása, a magyar szekcióban a FIFA12 kupák helyezettjeit szponzoraink különböző játékszoftverekkel, illetve hardwarekkel díjazták.

Egy másik versenysorozat az ESL Major Series, ami az igazi fociban a Bajnokok Ligájával felérő presztízzsel bír. Minden országnak külön selejtezője van, ahonnan a legjobbak bekerülnek a nemzetközi mezőnybe és itt már a játékosok pénzdíjazásért játszanak. Ez a versenysorozat és annak selejtezői 1-2 héten belül kezdődnek, ahova már Ti is nevezhettek. Az ESL magyar szekciójának oldalán részletes információkat kaptok a versenyről.

Továbbá évről-évre rendeznek az európai országok ESL-s közösségeinek válogatott versenyeket. Ladder meccsek, különböző kupák eredményei alapján hamar kilehet tűnni a tömegből, a válogatott kapuja pedig mindig nyitva áll a tehetségek előtt.Milyen típusú meccsek vannak?
Általában a nagyobb díjazású egyéni versenyek az ESL-n és ESL-n kívül is(később külön-külön belesznek mutatva) 1v1 módban zajlanak, viszont azok akik inkább a teamplay játék hívei lehetőség van játszani 2on2 illetve 3on3 módban is, ahol egyszerre irányítjátok az összes játékost. Ahogy a játékosoknak külön adatlapjai vannak, úgy csapatokat is lehet regisztrálni ezekhez a versenyek, akár pár kattintással.

Mit nyerhettek vele, ha az ESL-n játszotok?

Először is ez a felület lehetőséget ad arra, hogy a magyar eredeti játékkal rendelkező PC-s játékosokat egy közösségbe tömörítse. Onnantól kezdve, hogy együtt játszotok folyamatosan a ladderba, csapatokat csináltok, a különböző pénzdíjazású kupákon megmérettetitek magatokat magyar és európai szinten is, sokkal jobb játékosok lesztek, mint azok akik csak egyedül az Online idényben játszanak. Ki nem szeretne jobb játékos lenni és mindezt úgy csinálni, hogy közben ezt megoszthatja honfitársaival? Minél nagyobb a közösség, annál színvonalasabb és nagyobb díjazású versenyeket lehet szervezni.

Hol találkozik a közösség?
Létezik egy ingyenesen letölthető chatprogram, a mIRC. Erről külön cikk lesz ami bemutatja, hogy miért fontos, nagy vonalakban annyit róla, hogy ez a fifások találkozópontja. A játékosok felcsatlakoznak, írnak egymásnak és itt beszélik le a meccseiket, illetve keresnek ladder ellenfelet. Értelemszerűen minél több ember használja annál könnyebben lehet ellenfelet találni, akár barátságos meccsre is. Például kupák alkalmával amikor egy fordulóra van 30 perc, akkor nagyon jó hogy mindenki fent van a mircen mert nem kell nyomozni egymást, csak írtok az ellenfélnek, origin ID-t cseréltek és már mehet is a meccs.

Összegzés:
Láthatjátok mennyi lehetőség és verseny van az ESL-n és még közel sem esett szó mindenről. Egy kis ízelítőt kaptatok abból, hogy mit tudtok kihozni az online játékból. A továbbiakban szó lesz részletesen versenyekről,fontosabb programokról, taktikákról és olyan turpisságokról ami ahhoz kell hogy, fejlődni tudjatok. Az ESL oldala vár minden játékost  szeretettel, kérdéseket az ESL facebook oldalán , illetve mIRC-n tehettek fel. Addig is tekintsétek meg ezt a két oktatóvideót, ami az ESL-re  és mIRC-re való felcsatlakozást mutatja be.

 

  Kapcsolódó fórumok    
  Kapcsolódó galériák    
  Kapcsolódó hírek    
  « vissza a főoldalra  

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj oldalunkon!

  Hozzászólások2  

stela81

2012-10-02 01:28:13 [2]

benett01 szeptember 28.tol kapható rendelhető a boltokban

benett01

2012-10-01 19:04:52 [1]

Lehet hogy nem ide tartozik,de valaki meg tudná nekem mondani hogy mikor jön ki a fifa 13 pc-n? Előre is köszönöm a választ!

Adatlap

Fifa 13

megjelenés:

2012. szeptember 28.

fejlesztő:

EA Sports

kiadó:

Electronic Arts

Web Fórum Teszt
Galéria Demó Patch
A játékhoz több galéria is kapcsolódik,
kérlek, válassz az alábbiak közül!
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Legfrissebb hírek

Legfrissebb letöltések

Mai top játékok


Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Támogassatok minket!

    

A hónap legnépszerűbb hírei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!