Interjú a PC-s válogatott csapatkapitányával!

  • Gabu
  • 2012-10-02 14:40:18
Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás
Az intejú alanya a magyar PC-s FIFA válogatott csapatkapitánya Redwing, akit a válogatottról, esportról és a játékhoz való hozzállásról kérdeztem.
Gabu: Üdv, kérlek mutatkozz be pár szóban azoknak az olvasóknak akik még nem ismernek.
Redwing:Szia! Petróczi Donátnak hívnak, 32 éves vagyok, már az elsõ FIFÁval volt szerencsém játszani, a 94-gyel, online 2001-ben kezdtem egy netes bajnokságban, ami a FIFA 99-cel zajlott.

Gabu: Több hazai/külföldi fifás versenyen is voltál már egyéniben is, válogatottal is, melyek voltak ezek közül a neked legkedvesebbek?
Redwing:A legkedvesebb versenyem a Lipcsében, a Games Convention-ön megrendezett Európai Nemzetek Kupája, ahol a magyar válogatottal 2. helyezést értünk el. Fantasztikus érzés volt játszani annyi ember elõtt, az online TV-k is közvetítették a meccseinket, a németek elleni döntõ elõtt pedig a tiszteletünkre játszották el a magyar himnuszt. Ezen kívül nagyon kedves emlék, hogy Seattleben, a World Cyber Games-en vehettem részt, ami egy világbajnoki részvételnek felel meg. A hazai versenyek közül pedig számomra kiemelkedik a FIFA Interactive World Cup magyarországi selejtezõje, melyet két alkalommal sikerült megnyernem.Gabu:Beszéljünk egy kicsit az Electronic Sports League oldaláról. Pár mondatban megtudnád fogalmazni, hogy neked mit jelent az ESL és mit nyer az a játékos aki ESL-n játszik?
Redwing: 2003-ban elsõ magyar fifajátékosként regisztráltam az esl-re, azonnal megtetszett az oldal, és láttam, h milyen nagy lehetõségek vannak benne. Elõtte csak magyar játékosok ellen tudtam játszani, utána viszont megmérettethettem magam az igazi profik ellen is. Elõször az 1on1 ladderben gyakoroltam, aztán ez annyira jól sikerült, h legigazolt egy német EPS klán, így több szezont lejátszattam a világ legerõsebb bajnokságában, a német EPS-ben. Késõbb csapatommal megnyertük ESL-en a Bajnokok Ligáját, és az imént említett lipcsei versenyre is az ESL által jutottunk ki. Az ESL tehát rendkívül jó fejlõdési lehetõség mindenki számára, és ha van az emberben tehetség, kitartás, akkor a sikerek is jönni fognak, így nagy élményt jelentenek az ESL online és élõ versenyei is.

Gabu: Te is játszottál Online idényben ezzel a fifával is, szerinted mik azok a különbségek, az Online idény és az ESL között, ami miatt ESL-n gyorsabban fejlődnek a játékosok?
Redwing: Az online idény ez évben nagyon jól megvan csinálva, csábítja a játékosokat, h ott játszanak, hiszen nagyon gyorsan és egyszerûen lehet ellenfelet találni. Azonban ha vki fejlõdni szeretne, estleg komoly eredményeket elérni, akkor arra csak az elején lehet építeni, mert késõbb már az a szint, ami az online idényben van, kevés lesz. Ha vki elkezd ESL-en játszani, rögtön tapasztalni fogja, mennyivel nehezebb az ottani játékosok ellen. Ha nem megy el a kedve pár vereség után, akkor elõbb vagy utóbb õ is tovább fog fejlõdni, és fel tudja majd venni a versenyt velük.

Gabu: Térjünk át az eSportokra, neked mit jelent az a szó, hogy eSport?
Redwing: Nekem azt jelenti, h bár szórakozásból játszik az ember, ami szerintem nagyon fontos, de ugyanakkor ha vmi verseny van, akkor azt komolyan veszi, felkészül rá. Ezen kívül fontos az ellenfelekkel és a csapattársakkal való kapcsolat is.

Gabu: Hogy látod a külföldi esport fejlődését?
Redwing: Pár évvel ezelõtt nagyon beindultak a versenyek, sok csapat, szponzor volt, de aztán sajnos a gazdasági válság megtörte ezt a feljlõdést. Most érzem úgy, hogy ismét elindult vmi felfelé, egyre nagyobb pénzdíjazású versenyekkel találkozik az ember, legyen az PC vagy PS3.Gabu: Mennyire számít a csapat egy fifa játékos támogatásában, jobb egyedül gyakorolni, vagy inkább, ajánlatos gyorsan találni egy csapatot/ esetleg alakítani egyet?

Redwing:Egy jó csapat rengeteget tud segíteni egy játékos fejlõdésében. Ha együtt próbálnak egy magasabb szintre jutni, az sokkal egyszerûbb, hiszen, ha vki talál vmi hasznos beadást mondjuk vagy taktikát, akkor elmondja a másiknak, így ha többen összrakják, amit tudnak, sokkal könnyebb, mint egyedül. Ezen kívül egymás között ezeket be is tudják gyakorolni, meg tudják beszélni.

Gabu: Mit jelent profinak lenni itthon, illetve külföldön?
Redwing: Én úgy gondolom, egy profi játékos a fontos versenyken elindul, ha az csapatverseny, akkor számíthanak rá a társak. Mentalitásban profinak kellene lennie, a külföldi játékosok sokszor ebben erõsebbek sajnos nálunk, ezen van még mit javítanunk, az nem elég, ha valaki csak tehetséges.

Gabu:Biztos tudsz segíteni azoknak a játékosoknak akik még kezdők akár a fifával, akár az ESL-n. Mik azok a tulajdonságok amikkel egy fifa játékosnak rendelekeznie kell?
Redwing: Vannak olyan játékosok, akik nagyon tehetségesek, ha õk rendelkeznek elég kitartással, kellõen erõs ellenfelek ellen tudnak gyakorolni, amire jó ugye az ESL, akkor sokra vihetik. A kevésbé tehetséges játékosoknak sokkal több idõre és kitartásra van szükségük, de nem egyszer fordult már elõ, h mégis többre vitték, mint egy tehetség. Nagyon fontos, h vki higgadt és koncentrált tudjon maradni a meccseken, mert a FIFA egy olyan játék, ami nem reflex kérdése, hanem nagyrészt fejben dõl el!

Gabu: Hogy látod a magyar fifa közösség hanyatlását/fejlődését az ESL-n, szerinted mi kell ahhoz, hogy sok játékos legyen?
Redwing:Korábban 100 körüli létszám volt mirc-en, kb. 10 magyar fifaklán létezett, sajnos különbözõ okok miatt ez jelentõsen lecsökkent. A legfontosabb, h legyen pár ember, aki ezt a dolgot összefogja, cikkek segítségével tájékoztatja a játékosokat, versenyek szervez minél komolyabb nyereményekkel, minél több fifáshoz el tudja juttatni az információkat. Szükség van olyan emberekre is, akik össze tudnak fogni egy csapatot, ha mondjuk lenne ismét 10 igazi klánvezetõ, aki meg tudja szervezni az õ 8-10 fõs csapatát, akkor máris elég sok játékos lenne.
Persze ehhez olyan csapatversenyekre is szükség van, mely ESL-en régen a remek hangulatú 5on5 klánligák, kupák voltak.

Gabu: Mennyire tartod fontosnak a mIRC rendszeres használatát?
Redwing: Azért nagyon fontos, mert ott tudják tartani egymással a kapcsolatot a játékosok, ellenfelet tudnak találni ill. a kupák nagy része is ott zajlik.Gabu: Beszélgessünk picit a magyar PC-s válogatottról. Hogy látod a válogatott alakulását, eredményességét, egyáltalán mitől függ a jobb/rosszabb teljesítmény?
Redwing: Korábban nagyszerű eredményeket ért el a válogatott, ahhoz, hogy ez ismét így legyen, fiatal tehetségekre van szükség a válogatottban, akik fel tudják venni a versenyt a rutinos játékosokkal, így egész egyszerûen nagyobb válogatási lehetõség, nagyobb konkurencia lenne, ami jó tenne a csapatnak.

Gabu: Tervezed a jövőben a keret megváltoztatását és ha igen, milyen módon?
Redwing: Az elõbb említett gondolatmenetet folytatva igen, hiszen legutóbb például kevesebb emberbõl tudtam válogatni, mint ahány hely volt a csapatba:D Most úgy látom, hogy van néhány játékos, aki a FIFA 13-mal könnyen bekerülhet majd a keretbe, sõt, akár a kezdõcsapatba is.

Gabu: Hogyan tud valaki jelentkezni a válogatottba, mit kell teljesítenie ahhoz, hogy bekerülhessen?
Redwing: A legfontosabb, hogy eredményekkel fel tudja magára hívni a figyelmet. Ezt leginkább esl-en teheti meg vki ill. az egyéb versenyeken. Fontos, hogy legyen tapasztalata külföldi játékosok ellen is, hiszen a válogatottban is arra van szükség. De igazából minden játékost igyekszem figyelni, ha vki tehetséges, de tapasztalata még nincs, annak igyekszünk segíteni.

Gabu: Az utolsó szó jogán mit üzennél azoknak akik most kezdenek el fifázni?
Redwing: Azt, hogy élvezzék a játékot, gyakoroljanak minél erõsebb játékosok ellen a kupákban, ladderekben, a kihívást úgyis ez jelenti!

Gabu: Köszönöm szépen, hogy időt szakítottál az interjúra és további jó játékot kíván a szerkesztőség!
Redwing: Én köszönöm a lehetõséget és elismerésem nektek az eddig munkátok iránt, csak így tovább!
  « vissza a főoldalra  

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj oldalunkon!

Adatlap

Fifa 13

megjelenés:

2012. szeptember 28.

fejlesztő:

EA Sports

kiadó:

Electronic Arts

Web Fórum Teszt
Galéria Demó Patch
A játékhoz több galéria is kapcsolódik,
kérlek, válassz az alábbiak közül!
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Legfrissebb hírek

Legfrissebb letöltések

Mai top játékok


Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Támogassatok minket!

    

A hónap legnépszerűbb hírei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!