Fifa 13 teszt

Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás
Mint minden évben, idén szeptember végén szintén megérkezett kedvenc focis játékunk legújabb darabja a FIFA 13 névre hallgató szoftver. Az idei játék tesztjét úgy érzem 2011-től...nem, 2009-től kezdve, felépítve kell levezetni, hogy lássuk hova jutott. Vajon van még hova fejlődnie? Lássuk!
2009-ben egy, az elődökhöz képest ugrásszerűen szebb grafikával rendelkező játékot vehettünk le a boltok polcairól, ugyan a Next Gen technológiától még távol állt, de igyekezett felnőni a feladathoz. 2010, mint cunami előtt a tenger, visszahúzódó, semmiképpen sem fejlődő tendenciáról árulkodó példány volt, sokan, akik évről évre várta a jobbnál jobb újításokat, csalódottak voltunk, hogy pár évet vissza kellett lépnünk az időben, voltak akik elpártoltak a FIFA-tól és a konkurens focis játékot választották. A hosszú évekig tartó várakozás azonban megérte, hiszen 2011-ben egy valóban Next Gen játékot kaptunk, amolyan tesztverziót, mely felmérte a számítógépes világ igényeit, de teljes élményt még nem tudott nyújtani, mégis egy évig kiválóan kihúzta a játék és remek értékeléseket kapott a világ nagy játékmagazinjaitól. Az irányítás még inkább kontrolleres volt, a játék grafikai része pedig teljesen megegyezett az egy évvel korábbi konzolos változatokkal, de ezzel készítettek fel minket a fejlesztők a FIFA 12 nagyszerű újításaira. Jobb játékmenet, szebb grafika, bár sok standardot megtartottak, ami miatt hamar unalmassá válhatott a játék, de most itt a FIFA 13!

Egy biztos kedves olvasók, két ugyanolyan meccs nincs, minden mérkőzés az elsőtől, a kilencven perc leteltéig és még után is bővelkedik izgalmakban, nem fogtok unatkozni játék közben.

Az első és rögtön szembetűnő változást a játék menürendszere hozta, mely immáron ugyan kétszer követeli meg a "space" gomb leütését, de remek átvezető animációval lép tovább, a profil létrehozása után pedig a megújult menü tárul a szemünk elé. Minden forma egyértelműen egy régi focilabdára hajaz és se nem túl csicsás, se nem túl egyszerű. A legnagyobb változatás ami a menüt érte, hogy nincsen arénamód, természetesen a mérkőzések előtt lehetőség van gyakorlásra, de egy új játékmódnak köszönhetően az aréna mostmár nem érhető el egy egyszerű "escape" lenyomásával. A gyakorlásmód legnagyobb újításai közé tartozik számos edzésforma, szabadrugások, tizenegyesek és különböző passzolástecnikai gyakorlatok, amelyeket eddig valódi emberekkel végezhettünk el a játékon belül, most azonban itt is lehet pontokat gyűjtögetni, hiszen műanyagbábuk, karontdobozok és kapura szerelt céltáblák lesznek segítségünkre (avagy hátráltatásunkra) a gyakorlásmód folyamán, ezen feladatok közül magunk választhatunk, de természetesen az egyszerű 1v1 játékmódot is megtartották.
Másik változtatás a "Kezdőrúgás" mód, ami ezentúl "EAS FC Match Day" néven szerepel és a hagyományos barátságos mérkőzés mellett helyet kapott még a Hét mérkőzései, Élő mérkőzések gombok is, amennyiben nincs ötletünk kivel és mit játszunk, előbbiek közül a hét nagy rangadóit választhatjuk ki lejátszásra, utóbbiból pedig az éppen az azon a napon mérkőző felek ütközeteit szimulálhatjuk le kezünk és egy irányításra megfelelő eszköz segítségével.

Irányítás (8/10)

A Demoban szereplő hibát a teljes játékban már kitudták javítani, igaz nem elsőre szembetűnő a beállítás, mint gondolnánk, miszerint a nyilakat nem lehet beállítani a játékosok mozgatására PC-n, azonban, ha a vezérlőbeállításnál felül az "Alternatívra" váltunk, már azokkal is tudunk játszani. A másik és számomra érthetetlen dolog, hogy a Magyarországon megvásárolt eredeti FIFA-k miért nem tartalmazzák alapból a magyar kommentárokat, sokuknak bár segítséget jelenthetnek a nyílvános fórumokon, például nálunk is közzétett tippek, de nem biztos, hogy mindenki elsőre érti azokat, én személy szerint a feltelepítés után (vagy közben?) megkérdezném a felhasználótól milyen nyelven szeretne játszani és automatikusan letölthetővé tenném az adott nyelvi kommentárt és bár kevés rá az esély, de akik nem rendelkeznek élő internetkapcsolattal, bizony még ebből is kimaradnak.
Persze mindezek mellett még így is több pozitív dolog akad, az irányítás valóban 360 fokos, a játékosok minden irányban tudnak mozogni és remek újításnak tartom az egyérintéses átvételt, hiszen nem minden játékos tudja a való életben egyből átvenni a labdát, valóban kisebb nevű és gyengébb képességű játékosok akár egy egy pontos paszt is elszúrhatnak a labdaátvétellel, így téve még izgalmasabbá a mérkőzéseket.

Játékmenet (10/10)

A FIFA 12-ben bevezetésre került ütközésmodell egyik hátulütője volt, hogy túlságosan is erőlködött a játék a koccanások utáni mozdulatok, esések megvalósításán, így néha teljesen irreális bugok szemtanúi lehettünk és bár ez valóban reálisabbá tette a játékélményt, kacagásra is okot adott, Az idei rész persze nem mondom, hogy hibátlan lett etéren, de kijavították a játék készítői az elkövetett hibákat és mostmár sokkal kevesebb buggal szembesülhetünk egy-egy ütközés után, megkülönböztet több féle ütközést, becsúszást a játék és sose tudhatod épp hogyan esik el a játékos, avagy sérül bele egy szituációba. Megtartották a labdaejtés szabályt is és a játék észrevehetően játszik ellenünk és taktikusan kihasználja a gyengéinket, illetve a saját erősségeit, magas emberek fejére ível, játékosabbaknak laposan passzol és így tovább. Játékmenet terén sikerült maradandót alkotni amit sokáig nehéz lesz túlszárnyalni.

Grafika (10/10)

Az előző évekhez képest is csodálatos látvány fogad minket a mérkőzések indulásakor, a stadionok szinte mintha ott ülnénk, a játékosok arca pedig teljesen élesen és tisztán kivehető, felismerhető, hogy a HD felbontású mezekről már ne is beszéljünk. Nagy újítás, hogy mostmár az edzőket bár nem mutatja a játék közelről, de a partvonal mellett integetnek és reagálnak bizonyos szituációkra, a biztonsági emberek nézelődnek és sétálgatnak a nézők előtt és a kamerás emberek is bizony végzik a dolgukat. A játékvezetőkre sem lehet panasz, sokkal élethűbben adják vissza a meccseken hozott ítéletek élményét és szintén felfedezhetőek különböző stílusú bírók a mérkőzéseken. Ami a legnagyobb újdonság, a negyedik számú aszissztens immáron a táblán mutatja a le és becserélt játékosok számát, azonban a fejlesztők akkora hangsúlyt fektettek ennek az újításnak a szemlétetésére, hogy van, hogy fél percig azt kell néznünk, hogy emeli a magasba a táblát és nem tudjuk elnyomni az animációt, de persze ami jó az jó.

Hangok (9/10)

A zenei felhozatal hasonló a FIFA-k utóbbi években megszokott stílusához, sajnos a FIFA 98-07-ig tartó dallamos zenék helyét átvették a modernebb ritmusok, de persze azt ezt szeretők kedvelni fogják, akik pedig nem, nem emiatt nem veszik majd meg a játékot. Ami miatt viszont szintén érdemes megvásárolni az alig több, mint 10 000 forintot kóstáló programot, hogy a mérkőzések közbeni szurkolásokra és szurkolói reakciókra biztosan nem lesz panasz, teljesen együtt élnek a játékkal és az eredménynek megfelelően bíztatják végig a csapatot akár csak a valóságban, a gólhelyzeteknél már kiabálnak, a kihagyott labdáknál felhördülnek és a gólnál igazán tombolni kezd a nézősereg, legyen az 5 vagy 90 ezres, persze a maga megfelelő hangerejével, akik szoktak járni mérkőzésekre itthon vagy külföldön, azok a valódihoz hasonló élményt fognak kapni, akik pedig nem, a valódinál is jobbat.

Menedzser mód (9/10)

A 2012-ben bevezetett módhoz igen hasonló ez a része a játéknak, az elején játékoskarrier és edzőikarrier között lehet válogatni, előbbiben saját magad, avagy egy tetszőlegesen kiválasztott focistát kell a csúcsra juttatnod, miközben klubod kölcsönadhat, nem játszat meccseken és küzdened kell minden egyes percen a kezdőbe kerülésért, hogy a végén Te emelhesd magasra a BL, avagy Világbajnoki trófeát, hiszen mostantól válogatott kerettag is lehetsz a jó szereplésednek köszönhetően. Az edzői karrier pedig a már jól megszokott menedzser mód, de a klub után a játékossal is egyeztetned kell a feltételekről még hasonlatosabbá téve az élményt a valósághoz. Football Manager avagy FIFA Manageren felnövőknek nagyon könnyű lesz ez a fajta játékmód, de még nekik is tartogathat érdekes momentumokat, akik pedig az eddigi években is aktívan játszottak a manager móddal, idén mégannyira is élvezni fogják ezt garantálhatom.

Online játék (10/10)

Az előző évhez képest nem sok újdonsággal szolgál, de megvan minden mi szem, szájnak ingere, online kihívásokat teljesíthetünk melyekkel EA pontokat kapunk és jobbnál jobb cuccok állnak majd rendelkezésünkre, játszhatunk felkészülési meccseket a barátaink, avagy a világ bármely részén tartózkodók ellen, van 11v11 játékmód is, ahol akár minden játékost egyesével irányíthatunk a megfelelő számú kontroller és hozzájuk tartozó személyek segítségével. Idén is megmaradt az "Online Idény", mely a főmenüből elérhető "Idények" néven, itt egyre magasabb osztályba küzdhetjük magunkat a megfelelő pontszám elérésével avagy ki is eshetünk a már elért osztályból és természetesen az idei évben sok fejlesztésen átesett népszerű Ultimate Team opció is megmaradt, amit az EA egy-két évvel ezelőtt még egy Facebook alkalmazás segítségével ismeretett meg a nagyvilággal, nem kis sikerrel, azóta a játékon belül is nagy népszerűségnek örvend, hogy bronz, ezüst, arany és egyéb erősségű kártyákat vásárolhatsz bizonyos elért pontok után, összerakahatod a legerősebb csapatod és őket irányítva vagy szimulálva a mérkőzéseket más hasonló erősségű online ellenfelek ellen, plusz pontokra tehetsz szert.

Összegzés

Megkockáztatom, hogy a valaha megjelent legjobb FIFÁ-s játékot kaptuk meg idén a Vancouveri srácoktól, ami egyértelműen jobb - nem megbántva senkit sem -, mint a Konami üdvöskéje, amely bár kívülről szép, de belül nem tud olyan élményt felmutatni amely hosszútávon előtte tartaná a játékosokat. A kérdésem már csak az, vajon van hová fejlődnie a FIFA szériának a FIFA 13 sikere után vagy most évekig ismét csak toldozgatnak, illetve foltozgatnak majd a készítők? Egy biztos, jövőre ugyanekkor meglátjuk, addig is jó játékot kívánok a FIFA 13 játékhoz.
  GalériaFifa 13  
  Kapcsolódó fórumok    
  Kapcsolódó galériák    
  Kapcsolódó letöltések    
  Kapcsolódó hírek    
  Kapcsolódó játéktesztek    
  « vissza a főoldalra  

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj oldalunkon!

  Hozzászólások18  

karpatia87

2012-10-15 12:28:46 [18]

Hello Sziasztok!rnrnValaki megtudná mondani hogy játék közbe amikor passzolok másik játékosnak akkor miért pattan el tőle a labda? Billentyűzeten játszok lehet hogy ez a gond?rn

kisroni

2012-10-14 14:03:04 [17]

szantai77,köszönöm szépen!eddig keresgéltem mindenféle megoldást,de a te videód segítségével sikerült megcsinálnom,tökéletesen működik,köszönöm szépen!rn

riki28

2012-10-14 10:17:32 [16]

Van már MAGYAR kommentátor a FIFA 13-hoz??? Ha van akkor linkeljen be egy oldalt vagy adjon meg valami infót, hogy honnan lehet letölteni meg minden!! Köszi előre is!

szantai77

2012-10-13 12:09:54 [15]

Sziasztok! rnMivel sokaknak problémája volt a játék elindításával ki crashelt stb ezért utána jártam a dolognak és találta rá megoldást. A megoldásom csak az internal reloded változatra lett tesztelve ott viszont teljes mértékeben működik. rncsináltam róla videót amit itt érhettek el: http://www.youtube.com/watch?v=0gaJUuZWmAQ&list=UUxnFBx6UhZS25Poa5-ZeeNg&index=1&feature=plcp

petike66

2012-10-12 19:31:38 [14]

Valaki nem tud arról valami infót , hogy a a manager mód hány szezonos? Eddig 15 volt de az elég kevés szerintem...rnKöszönöm a választ!

relgir

2012-10-11 07:22:36 [13]

A labda nálam is hiányzott már, és mindig akkor, ha újonc csapat ellen játszok idegenben... Én is szimulálok.rnstela81: A Rangers azért nincsen, mert sajnos csődbe ment és visszasorolták őket a 4. vagy 5. osztályba.... Sajnálom őket, mert nekem is az egyik kedvenc csapatom, remélem pár év múlva ismét első osztályúak lesznek....

xaby94

2012-10-10 22:28:45 [12]

Nekem az a gondom, h manager módban játszok és ki szokott fagyni a játék (kilép csak), de nem mindig.rnErre megoldás?

stela81

2012-10-10 21:45:09 [11]

hm hm nekem is van már 1 észrevételem még pediglen az hogy a Skót Glasgow Rangers miért az EGYÉB CSAPATOKNÁL van és nem a Skót bajnokságban de most jön 1 frissítés a játékhoz oroginen lehet azzal már javítva lesz

atis89

2012-10-10 16:56:09 [10]

azt a meccset átléptem szimuláltam a következőig. az lement szépen most a következő meccsen megint nincs labda.

atis89

2012-10-10 16:30:28 [9]

na ma ismét játszottam. játékos karrier második szezon 3. vagy 4. meccsen eltűnt a labda. valaki találkozott ilyennel? kiléptem a játékból. majd újraindítás után szintén ez a hiba fogadott... így elég nehéz játszani. próbáltam hogy mikor "nálam volt" kirúgtam. akkor se változott semmi.

atis89

2012-10-09 22:43:07 [8]

javult a játék bár vannak érdekességek. a sérülés alapból valóban sok. karriert kezdtem játékossal. szinte folyamatos húzódások. első fél évemben már volt egy 3 hónapos sérülés is. az viszont érdekes hogy mondjuk olyan csapat is tök más helyre ad kölcsön aminek van rendes fiók csapata is a játékban. kíváncsiságból próbáltam a Barcat és a Realt is mind a kettőnél más ajánlatok érkeztek. ezt lehetett volna finomítani. viszont végre átigazolásnál már játékost is lehet pénz mellé kapcsolni.

vikkendtelek

2012-10-09 18:18:17 [7]

Babo!rnrnPirlo nállad is 88as? Sztem elég combos Vidal al én is szeretek bombázni, viszont Giovinco vezeti a góllövőlistát, és van köztük fejes gól is Amikor megláttam hogy válogatottba kit hívnak be, (majdnem a teljes csapatot) megállt bennem az ütő, mert azt hittem úgy van mint régen hogy közbe is vannak meccsek

babo410

2012-10-09 17:15:20 [6]

Ja és ezt meg kellene vegyem, mert jó, csak sajna valszeg csak a 14-et fogom tudni, mert winyót kell vegyek.

EnzoB

2012-10-09 15:45:00 [5]

basszus most veszem észre hogy ez a PC verzió tesztje nem stimmelt az eleje

kornel1440

2012-10-09 15:26:53 [4]

Valaki segitsen már h kommentátor miért nincsen benne?

babo410

2012-10-09 15:07:30 [3]

Sokat még nem teszteltem, de eddig nagyon jó. És végre, ha kiugratom a csatáromat, nem az ellenfél ellenkező oldalán küldi el a lasztit, mint ahol a játékosom fut. És végre realisztikus a játék. Juventussal vagyok, leigazoltam Joveticet, Vucinic már kiakadt, hogy ő játszani akar, pedig két csatárral játszok. És ugyan úgy szenvednek a gólszerzéssel, mint a valóságban. De Gio, Jojo és Marchisio piszok nagy távoli bombákat tud! És itt is mindenki Vidalt és Marchisiot akarta. Csak azt kéne megoldaniuk, hogy végre ne azokat a játékosokat akarják már elvinni minden csapatból, akik a valóságból nem akarnak elmenni, és nem is adnák el őket. Pl. Hamsik a napoliból (onnan akar valódiból visszavonulni), Cavani, De Rossi a Romaból, Totti mellett a legnagyobb játékosuk, a klub szimboluma, nem eladó, mégis menni akar. Ja és az Udinéből Di natale, Cityből Agüero, Tevez, és hasonlók. Azért ezt megoldhatnák az új FIFA-ban majd. Mert ez így nem realisztikus, és elég béna is. De összességében egy kiváló játék, nagyon élvezetes. És ezt végre nem unja meg az ember 5-6 meccs után! Legalább is aki nagy foci őrült az biztosan nem. És a PES tényleg nincs ilyen jó. Nekem állandóan újraindul tőle a gép.

relgir

2012-10-09 09:01:02 [2]

A játék nagyon jó, viszont a pontozást kicsit túlzottnak találom....rnHa megnézzük a játékoskarriert: kölcsönadás, nagyon jó ötlet, mert mondjuk egy 18 éves játékos nem biztos, hogy 8-10 meccs után stabil kezdőember lesz például a Milanban, mint a korábbi verziókban. Éppen ezért elkezdtem a karriert a Serie B-s Modenával, mivel a T. Menedzser nem volt hajlandó levenni a kölcsönzési listáról, állandóan kölcsönajánlatokkal bombáztak rendszerint a következőek -a több játéklehetőség miatt- : Parma (Serie A), Athletic Bilbao (BBVA 1), Vitesse (Eredivisie 1), ez azért eléggé érdekes...... Harmadik szezonomat gyúrom, immáron a Marseille profijaként (ahonnan szinte 1 perc játék nélkül próbált elvinni az Inter ???) , nem a sok időm, hanem a majdnem egy év kihagyás -sérülések- miatt. Ezekkel sajnos túlzásba estek, menedzser-karrierben szinte nem volt meccs, hogy ne sérült volna le valaki, még szerencse, hogy szeretem a bővebb kereteket..... A saját és MI sérülékenységet már 20 %-ra kellett lehúznom. A pattogó labdákról meg szerintem annyit, hogy, ha van időm, falusi megye 2-es csapatom meccseire is kilátogatok és ott sincsen ennyi... A játékoskarriert pl. az NBA 2K12 mellé állítva, még lehetne csiszolni... Ezeket a hibákat -még lehetne sorolni-, nem károgásból írtam, hanem azért, mert ősrégi ( talán mondhatom ezt, a 99-es volt az első ) Fifásként látom, hogy van hova fejlődni, és ez örömmel tölt el, mert összességében egy nagyon jó Fifát kaptunk az EA Sports-tól. Más sorozattal csak azért nem hasonlítanám, mert az olyan mint mikor ( nem megsértve a szurkolóit ), a ZTE-t akarták összehasonlítani a MU-val, talán emlékszünk a párharcra.....rnVikkendtelek: A karrier mód ezért karrier mód, a menedzser ezért menedzser, a gyengébb csapatok ellen játszasd az ifjú tehetségeket, így már kihívást is találsz benne. A nyilak hiányát én is egyszerűen oldottam meg: Num8,Num5,Num4,Num6. Online játékban pedig már várom a különböző típusok szétválasztását, mert Pc-s billentyűzetes játékosként azért égek még rendesen a PS3-as, esetleg XBOX-os játékosok ellen, azért annyi mindent még nem lehet megcsinálni. rnÖsszegezve: 2013 szeptember utolsó hétvégéjét is ugyanolyan türelmetlenül fogom várni, mint az ideit vártam, és remélem ugyanolyan elégedetten fogok felállni a monitor elől, mint ahogy most is teszem, nap mint nap.....

vikkendtelek

2012-10-08 23:15:18 [1]

De lehet nyilakkal irányítani, a következő képpenn-bill+egérről csak bill. re állítanirn-irányítást alternatívrarn-a BAL kar irányait kell állítani, PL: bal kar felfelé re megyünk, nyomunk egy ENTER t, majd az új billentyűt, jelen esetben a FEL nyilat. Eddig még egyszer sem volt hajlandó nekem 1x re beállítani, 2-3. próbálkozásra fogta fel, de mind egyik iránynál többször kell próbálkozni 4. re biztos hogy azt fogja amit akarunk.rnrnÉS AMITŐL AGYVÉRZÉST KAPTAMnrnTalán 11 es fifától kezdték csinálni hogy karrierben szimuláláskor, a meccs előtt közvetlenül nem lehet ideiglenes csapatot állítani, előbb bele kell menni a csapat menübe majd ott cserélni egyesével, majd szimulálás és a következő meccsre amit mondjuk már végig akarsz játszani akkor állíthatod vissza.rnMOST KOMOLYAN ez csak nekem szúrt szemet?? Az EA sports nál nem játszottak eleget a játékkal hogy észrevegyék hogy az idény legnagyobb részét a folyamatos játékoscserék teszik ki? Netalán az ember az idény vége felé nem akar minden meccset lejátszani, olyan gyenge csapat ellen játszik aki ellen biztos a siker, e mellett rotálni szeretne mert netalántán a következő meccs egy rangadó. Ezért minden szimuláció előtt zongorázza végig a fent leírt procedúrát? 3 éve szopatnak ezzel, esküszöm hogy a 3 év alatt többet állítottam a csapaton mint ahány percet a meccsek vettek el az életemből. Előtte tökéletesen megcsinálták hogy szimulálás előtt (ahogy itt a lejátszott meccs előtt) lehetett a meccsre csapatot változtatni.rnEzt nagyon reméltem hogy megcsinálták de amikor megláttam majdnem agyvérzést kaptam.rnrnrnMég más: ahogy a demóban, itt is a mezeken a játékosok nevei messziről elmosódnak.rnAmúgy a játékmenet javult, realisztikusabb lett, viszont a menüt bántóan úgy hagyták ahogy volt, még 1 ,,átigazolás utolsó napja" "videót" sem voltak képesek változtatni.

Adatlap

Fifa 13

megjelenés:

2012. szeptember 28.

fejlesztő:

EA Sports

kiadó:

Electronic Arts

Web Fórum Teszt
Galéria Demó Patch
A játékhoz több galéria is kapcsolódik,
kérlek, válassz az alábbiak közül!
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Legfrissebb hírek

Legfrissebb letöltések

Mai top játékok


Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Támogassatok minket!

    

A hónap legnépszerűbb hírei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!