FIFA 13 Produceri interjú Aaron Mc Hardy

Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás
A játékmenetért felelős vezető producer Aaron McHardy adott interjút abból az alkalomból, hogy hamarosan megjelenik a demó, kevéssel egy hónap múlva pedig a teljes játék is.


Click: Mindenekelőtt elégedett vagy a Gamescom trailerre és bejelentésekre kapott reakciókkal? 

Aaron McHardy: Úgy érzem a  Gamescom trailer nagyon jól sikerült. Mindenkinek nagyon tetszett, rengeteg pozitív kommentet olvastam ezzel kapcsolatban. Sokan voltak persze, akik több részletre voltak kíváncsiak, de voltak nagy számban azok is, akik a menyben érezték magukat. Nekem nagyon tetszett a trailer, a bevezető rész kifejezetten Messivel. Jól és realisztikusan nézett ki. Úgy gondolom, hogy még soha nem csináltunk ennyire jó trailert. Szóval nagyon elégedett vagyok. Jó nagy felhajtást csináltunk a Gamescom-on, az emberek 2-3 órát álltak sorba csak azért, hogy játszanak 5 percet a FIFA-val.

Click:  Nem nyugtalankodsz a miatt, hogy a Pro Evo már két Demo-t is kiad, mielőtt ti kiadjátok az elsőt?

AMcH: Mi mindig aggódunk, hogy a Konami mit csinál. Merész versenytársaink ők, akik már hosszú ideje készítenek foci játékot. E-miatt mindig figyeljük, hogy mit csinálnak. Meg vagyunk győződve arról, hogy a játékunk jó és izgatottan várjuk a demó megjelenését. Ez része az üzletnek, amit már 5-6 éve csinálunk. Szeretjük a termékünket és tudjuk, hogy a játékosok is kedvelni fogják, ha a kezükbe vehetik. Nagyot léptünk előre a tavalyi kiadáshoz képest, úgy gondolom, hogy nagyszerű játékélményt adunk majd.

Click: Visszatérve a trailere és a bejelentésekre a skill games miatt, nem aggódtok amiatt, hogy a játékosok túl pontosak és jók lesznek a játékban? 

AMcH: <nevetve>. Nem gondolom, hogy ez lenne a legnagyobb aggodalmunk. Mindig meglep, amikor körútra indulok, hogy a játékosok mennyi mindent nem tudnak a FIFA-ról. Rengeteg mindenre értem ezt nem csak a játékmenetre. Nagyon tanulságos ez, amikor leülünk nézni a játékosokat, újságírókat vagy akárkit, hogyan játszanak, hogy mennyi mindent nem is tudnak a játékról. Szóval a Skill Games-nek az az egyik alapvető célja, hogy ezek a dolgok könnyen szem elé kerüljenek, a játékosok megtanulják a lehetőségeket. Ez csak egy játékos mód arra, hogy mindenről tudomást szerezz.

Click: Van valamilyen Skill Game ami a kedvenced?

AMcH: Pont jókor kaptál el ezzel a kérdéssel, mivel ez hétről-hétre változik. Most éppen a haladó lövés gyakorlás rész a kedvencem. Szeretem ezt a módot. Most éppen pont ennek köszönhetően hólyagos a kezem, ugyanis tegnap sokáig voltam benn, majd utána éjjel fél kettőig nyomtam ezt a módot, van egy verseny a producerek között, hogy ki a legjobb, ebben próbáltam előre kerülni. Ebbe nagyon bele lehet bolondulni, majd lehet magyarázkodni a barátnőknek, feleségeknek. Ez most nagyon megy itt nálunk, állandóan a legmagasabb pontszámot akarjuk elérni.

Click: Lesz valamilyen globális eredményjelző vagy csak a barátok között versenyezhetünk?

AMcH: Lesz globális és baráti eredményjelző is, minden egyes skill games.hez. Eredetileg csak a komplett skill challenge-hez akartunk ilyet, de engedd meg, hogy visszakanyarodjam. A Skill games mögötti filozófia lényege, hogy csepegtetve, egyre többet adunk a játékosnak. A kezdő bronz szinten olyat kell csinálnod, amit akkor nem tudsz, ha egy teljesen kezdő FIFA játékos vagy, olyasmiről beszélek, mint egyszerű passzolás vagy rálövés. A hardcore játékosoknak ez persze mazsola lesz, de ahogy megyünk tovább az ezüst és arany szinteken minden egyre nehezebb lesz, több kihívással. A Skill Challenge csúcspontja az lesz, amikor oda jutsz el ahova én, aki órákat tölt azzal, hogy minél magasabb pontszámot érjek el. Korábban mi rengeteg élményt kaptunk az alacsonyabb szinteken is, ezért döntöttünk úgy, hogy legyen külön eredményjelző minden skill game-re.
 
Click: Az egyik Skill challenge a manuális passzolást segít magasabb színvonalra emelni. Több embert szeretnétek, hogy manuális irányítást használjon?

AMcH: Nem, nem akarunk nyomást gyakorolni a játékosokra, hogy ilyen vagy olyan irányítást használjanak. A lényege ennek, hogy megmutassuk minél több embernek, hogy milyen mélységek vannak még a FIFA-ban. A végén eldöntheted, hogy milyen módon akarsz játszani, ez rajtad múlik. Visszatérve az eredeti kérdésedre, hogy aggódunk-e a miatt, hogy a játékosok túl jó FIFA-sokká válnak – nem, mert rengeteg módon játszhatsz vagy szerezhetsz gólt a FIFA-ban. Mi csak olyan helyet akartunk, ahol megmutathatjuk azokat a dolgokat, amiket esetleg nem tudhatsz.  Ez a lényege az egyes Skill Games-nek és a teljes Skill Challenge-nek is. A Skill challenge-ben rengetegszer manuálisan kell megoldanod a feladatot, így legalább megtudod, hogy mennyi sok segítséget kapsz a játékban.

Click: A játékmenet tekintetében a FIFA 11-nél nagyon könnyen át lehet emelni a kapust, szóval itt valami komoly változás volt a FIFA 12-ben. Volt valami ebben az évben amire felfigyeltetek és meg kell, hogy változzon?

AMcH: Rengeteg visszajelzés érkezett a játékos közösségből, az általad említett kapus átemelés egy bug volt, amit egy patchel javítottunk is. A FIFA 12 esetében jóval inkább az ütközési rendszerrel kapcsolatban érkeztek visszajelzések a Player Impact engine-nek köszönhetően. Rengeteg olyan videó volt fenn a Youtube-on, amit a boltokba kerülés után megnézve nem voltunk túl boldogok. Az az igazság, hogy a tesztelési lehetőségek végesek, igaz több száz tesztelő foglalkozik a játékkal, de nagyon nehéz minden lehetőséget kiszűrni. Miután láttuk ezeket a dolgokat, mi visszamentünk a rajztáblához és megnéztük, hogy ez milyen módon történhetett meg. Átnéztük a játékos modellt és megkerestük azokat a problémákat, amik okozták ezeket nem valósághű dolgokat. Szóval ezeket újragondoltuk és úgy gondolom, hogy ebben az évben sokkal szebb animációt és realisztikusabb játékélményt adunk.

Click: A húzás-vonás mechanikája változik ebben az évben, hogyan változtatja ez meg a játékmenetet és hogyan tudjuk majd ezt a védekezésben használni?

AMcH: Igen, a játék fizikája sokkal életszerűbb lesz ebben az évben. Sokat dolgoztunk a húzás-vonás-on. Ezen felül a játékvezetéssel kapcsolatban is változtattunk annak érdekében, hogy jobban reagáljanak a húzás-vonásra. Első évben nem nagyon tudtunk arra megoldást találni, hogy a játékvezető hogyan értékelje a húzás-vonás szabályosságát. Így amit ennek segítségével el tudtál érni eléggé behatárolt volt.  Igyekeztünk a kérdést napirenden tartani. Idén kicsit homályosabbá tettük a határvonalakat, most már le is ránthatsz játékost, de kis lökéssel gyenge labdaátvételre is kényszerítheted. Az újfajta mechanikáknak köszönhetően a labda megszerzéséért folytatott küzdelem sokkal életszerűbb lesz. Mostantól sokkal hatékonyabban tudsz fizikálisan beavatkozni egy cselező játékos ellen, ha meg akarod szerezni a labdát.  Persze ez kockázatos is lehet, hiszen szabálytalanságot vagy lapot is kockáztathatsz ha túl erőszakosan próbálod megszerezni a labdát, de erre majd úgyis ráéreztek játék közben. Azt kell mondjam, hogy a Player Impact engine képességeit idéntől használjuk ki  fokozott mértékben, különösen a labda megszerzésért folytatott küzdelemben. Mostantól simán be tudunk lépni egy játékos elé, hogy visszaszerezzük a labdát, anélkül, hogy a szerelés gombot kellene nyomnunk vagy lökdösődünk.

Click: Az előző megjegyzéshez kapcsolódva, olyan védővel, mint Nesta sokkal könnyebben lekapcsolhatunk egy Messi vagy Walcott méretű játékost?

AMcH: Igen, abszolút. Az elmúlt években azon dolgoztunk, hogy ezeket a képességéket javítsuk. És amikor azt mondom, hogy a játékosnak egyénisége van, pont ezt értem alatta. Azt fogod majd látni, hogy a nagy és testes védők újabb fegyvert kapnak. Nagy testükkel simán beléphetnek a kisebb méretű csatárok elé, amivel megakaszthatják őket. Persze ebben az esetben is óvatosan kell eljárni, mert ha túl agresszívan lépünk be, akkor könnyen szabálytalanok lehetünk. Szóval ezt a képességet is okosan kell használni.

Click: Mit gondolsz az új továbbfejlesztett támadó intelligencia miatt a FIFA nyitottabb, támadó szellemű játékot tesz lehetővé?

AMcH: Úgy gondolom képes lesz rá. Sokkal több lehetőség lesz a játékban. Néha 0:0-s meccseket játszunk majd, de sokszor lesz, hogy fej-fej mellett lőjük a gólokat. Rengeteget tuningoltuk azóta a játékot, mióta legutóbb játszottál vele. Sokkal nagyobb tér lesz a támadásokhoz a focipályán, ami pozitív tényező a támadásokhoz. Azt nem tudom, hogy a végeredmény mennyivel lesz magasabb gólban, mint a FIFA 12 esetében, de majd meglátod a több lehetőséget, ha kijön a játék. Egyedül a támadó intelligencia több lehetőséget biztosítana a támadásra, de az első érintéses irányítással a védekezés is lehetőséget kapott, így nem borult fel az egyensúly. Azt el lehet felejteni, hogy egy 80 méteres ívelést tökéletesen átvesz a játékosod bármilyen helyzetben, figyelni kell arra, hogy hova és mikor passzolod be a labdát.

Click: Olyan csapat, mint például a spanyolok nehezebben passzolhatnak az egyérintéses passzolás miatt?

AMcH: Az egyszerű passzokat továbbra is könnyen lehet majd kivitelezni. A hosszú 30-40 méteres átadások esetében lesz érezhetőbb a kivitelezés. Tehát az olyan csapatok, mint a Barca, vagy a Spanyol válogatott ugyanolyan egyszerűen tudják majd aprópasszos játékot játszani. A csapatok támadását is megpróbáltuk egyénire szabni. Majd meglátod, hogy a Barca és a spanyol válogatott a játékban is a sok passzos játékot játssza majd. Persze azt is figyelembe kell venni, hogy ezekben a csapatokban világklasszisok játszanak, akik sokkal könnyebben oldanak meg nehezebb labdaátvételeket is.

Click: Hogyan törekedtetek arra, hogy a gyengébb csapatokkal is élvezetesen lehessen játszani?

AMcH: Rengeteget dolgoztunk ezen. Ha megnézed, hogy miért csinálja a Barcelona olyan magas színvonalon amit csinál és mi a probléma a kis csapatok esetében a  helyezkedéssel, futással és passzolással. Mi igyekezetünk a kisebb csapatok egyéniségét is úgy beállítani, hogy előbbi ellenére is élvezetes legyen a játék. Persze olyan jól nem fogsz játszani, mint a Barca, hiszen ezt az egyéni beállítások nem teszik lehetővé.  Persze lehetőséged lesz más taktikát is választani, ha mondjuk van egy nagyon jól fejelő magas játékosod. A támadó intelligencia lehetővé teszi, hogy olyan formát válassz, amivel a tizenhatoson belülre ívelheted a labdákat fejelésre. Persze azt is figyelembe kell venned, hogy a védők sem mindenhatók, ők is hibázhatnak tehát mondjuk egy beívelésnél ha nem tudod átvenni rendesen a labdát, attól még egy rossz védői megmozdulás miatt könnyen helyzetbe kerülhetsz. Igazából rengeteg fajta taktikát alkalmazhatsz a FIFA 13-ban sikeresen, nincsen egy mindent eldöntő taktika.

Click: A FIFA Street hatására került be a játékba az összetett szerelés? Volt valamilyen olyan játék, amit megnéztetek és azt mondtátok, hogy ez egy jó dolog lesz a FIFA-ban? 

AMcH: Persze. Jó pár dolgot átvettünk a FIFA Street-ből is. Sok olyan apró dolog van, amit évről évre berakunk a játékba, nehezen észrevehetőek, de sokat például a közösség kér. Sokszor nincs is idő ezekről beszélni. Jó példa erre a beijesztés a rálövésnél, ennek a tökéletesített rendszerét a FIFA Street-ből vettük át.

Click: Merre tart a FIFA?

AMcH: Ez egy nagyon nehéz kérdés. Minden évben felmerül, amikor kiadjuk a játékot, mindenki pihen egyet, majd nekiülünk, hogy átbeszéljük hosszú órákon át, hogy mi legyen benne a következő verzióban. Sok nagyszerű ötletünk van, amit a következő FIFA-ba rakunk majd be, de sajnos ezekről nem beszélhetek.


  Kapcsolódó fórumok    
  Kapcsolódó galériák    
  Kapcsolódó hírek    
  « vissza a főoldalra  

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj oldalunkon!

Adatlap

Fifa 13

megjelenés:

2012. szeptember 28.

fejlesztő:

EA Sports

kiadó:

Electronic Arts

Web Fórum Teszt
Galéria Demó Patch
A játékhoz több galéria is kapcsolódik,
kérlek, válassz az alábbiak közül!
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Legfrissebb hírek

Legfrissebb letöltések

Mai top játékok


Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

Támogassatok minket!

    

A hónap legnépszerűbb hírei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!