Az eSportok világa.

  • Gabu
  • 2012-12-08 14:35:08
Megosztom a Facebook-on! Megosztom a Twitter-en! Hozzáadom a Google könyvjelzőimhez! Könyvjelző és megosztás
Mint tudjátok Intel Extreme Masters selejtezők zajlanak Magyarországon az ESL-n. De hogy miért is akkora nagy szám ez? És hogy mi is az eSport? Olvass tovább és betekintést nyerhetsz ebbe az új világba!

Először is tisztázzuk, hogy mit is jelent maga a szó, hogy eSport. Az eSport az elektronikus sportok szónak a rövidítése, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy emberek egyes számítógépes játékokkal(néha videójátékokkal) versenyszerűen foglalkoznak. Vannak játékosok akik időt energiát nem sajnálva napi 8-10 órákat gyakorolnak. Ez a munkájuk a hivatásuk , abból élnek, hogy játszanak.


Legkönnyebben úgy lehet megérteni, ha párhuzamot vonunk bármelyik sportág és az esport között. Az eSportok világában is megvannak azok az online és offline versenyek, ahol ezek a csapatok elindulnak és megmérkőznek egymással. Ilyen pl. a világbajnokság( World Cyber Games ), Európa-bajnokság(Samsung European Encounter) és az Intel Extreme Masters is. Ide sorolható még a világ egyik legnagyobb eSport lanpartija a Dreamhack(ahol a magyar battlefieldes Team-Rock csapata 3. helyezést ért el, ezúton is gratulálunk nekik!)



Az online ligák közül a legnépszerűbbek: Az ESL, ami a világ legnagyobb eSport bajnokságokkal foglalkozó oldala, illetve az MLG(Major League Gaming), de ide tartozik az IPL is.


Ahogy az igazi  fociban úgy az esportok világában is jelen vannak a támogatók, szponzorok akik pénzzel, média megjelenéssel támogatjátk az egyes csapatokat/rendezvényeket. Minél nagoybb hírneve van pl.  egy csapatnak annál nagyobb pénzekkel tudja támogatni őket, hiszen ezeknek a szerepelőknek az esportok népszerűségének következtében, reklámértéke van. Amikor láttok egy játékost akinek a meze tele van túzdelve szponzorokkal, akkor pontosan ez az elv az ami érvényesül. Ezentúl a versenyeket Online TV-ken keresztül is közvetítik, ami rendkívüli mértékben hozzájárult ahhoz, hogy szerte a világon egyre többen csatlakozzanak és legyenek esportolók.



De mitől is működik ez a rendszer? Egyik  mozgatórugója a népszerűség. Egy-egy ilyen élő versenyen százezres  tömegek jelennek meg naponta...Stadionok telnek meg és az esportok szurkolói  igenis megjelennek ezeken a rendezvényeken és csak úgy mint az igazi fociban szurkolnak kedvenceikért.


Természetesen a másik mozgatórugó, az a hatalmas pénzdíjazás. Ahogy a cikk elején említettem csapatok, játékosok megélnek ebből hiszen a pénzdíjazások mértéke már megütött egy olyan szintet, hogy megéri ezzel foglalkozni.


A legnépszerűbb esport játékok közé tartozik a Starcraft , League of Legends, Counter -Strike, de ugyanúgy igaz a FIFA-ra is az egész elv. Ez egy olyan kultúra ami a a Nyugaton és Távol-Keleten már virágzik és évről-évre növekszik. (Kínában például annyira elterjedt, hogy nemzeti sportnak számít.)


 


Az Intel Extreme Masters selejtezője


Az IEM ami az ESL szervezésében a legnagyobb pénzdíjazású esport rendezvény, is nagy múltra tekint vissza. Már hat szezonon túl vannak, a világ minden kontinensén szerveznek selejtezőket, hogy végül a világ legjobb játékosai ezekből az esport játékokból egy nagy mérkőzésen mérethessék meg magukat.


A pénzdíjazásról kicsit...Ha valakit pontosan érdekel versenyről-versenyre visszanézheti mekkora összegeket is tudtak nyerni csapatok(katt IDE)  egy-egy ilyen versenyen, azonban mindenképp említésre méltó a 2011/12-s szezon ahol 283 000$-t osztottak ki.


Magyar selejtező az IEM-n!


Ha valaki elolvassa a cikket joggal kérdezheti, hogy hol vannak ezek a versenyek Magyarországon, itthon miért nincs ilyen..stb. Nos ezekre a választ nem ebben a cikkben fogjuk keresni, azonban ezek után mindenképp kiemelendő, hogy magyar játékosnak FIFA kategóriában most először esélye lesz bejutni és résztvenni ezen a versenyen!


FIFA13 kategóriában zajlanak a magyar selejtezők, ahol 4 magyar fogja Magyarországot képviselni, a 20 fős nemzetközi selejtezőben. Ebből a nemzetközi selejtezőből a két döntős az aki csatlakozik az élő megmérettetésre, hat lengyel bejutó mellé. Tehát a végén 8 játékos fog megmérkőzni az Intel Extreme Masters Katowicében megrendezendő döntőjén!


Ne hagyjátok ki a lehetőséget!



  Kapcsolódó hírek    
  « vissza a főoldalra  

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned. Ha még nincs azonosítód, regisztrálj oldalunkon!

Adatlap

Fifa 13

megjelenés:

2012. szeptember 28.

fejlesztő:

EA Sports

kiadó:

Electronic Arts

Web Fórum Teszt
Galéria Demó Patch
A játékhoz több galéria is kapcsolódik,
kérlek, válassz az alábbiak közül!
Kapcsolódó cheat:
Kapcsolódó videó:

  tovább az adatlaphoz...

Legfrissebb hírek

Legfrissebb letöltések

Mai top játékok


Közösségi média

@Fifahungary követése

Instagram

@Fifahungary követése

Kövess minket Twitteren is!

#FIFAHungaryVideo

Iratkozz fel YouTube csatornánkra!

A hónap legnépszerűbb hírei

Hírlevél

Ne maradj le az újdonságokról, iratkozz fel hírlevelünkre a heti összefoglalókért.
Feliratkozom a fifahungary.hu hírlevelére!